The objective of the design was to reinvigorate and modernise the existing character of the client’s 1960’s home on Mount Pleasant, Christchurch. Working within the existing building footprint, internal spaces were opened up and a natural material palette inspired by the existing house was selected to compliment existing features retained, such as the original hardwood timber floors.

Project Name: Mount Pleasant House Additions
Studio Name:
Borrmeister Architects Ltd
Project size: 280
Completion date: 2016
Building levels: 2
Location: Christ church, New Zealand
Photography: Borrmeister Architects ltd

 Mount Pleasant House Additions by Borrmeister Architects Ltd - Sheet1
Outdoor Dining ©Borrmeister Architects ltd

Materials were carefully arranged to compliment and highlight key design features such as core living areas and and the long linear roof line of the house.

 Mount Pleasant House Additions by Borrmeister Architects Ltd - Sheet2
Kitchen ©Borrmeister Architects ltd

With the introduction of new sliding doors that link the living areas and bedrooms to the extended terrace, which links to the pool are via new landscape steps. This also has the benefit of opening up the northern facade to let more natural sun light into the house.

 Mount Pleasant House Additions by Borrmeister Architects Ltd - Shee3
Living Room ©Borrmeister Architects ltd

Creating a strong connection between house, garden and pool was a key consideration in relation to this house extension.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment