An interior design project inspired by Italian alpine architecture of the middle of the last century that creates environments where tradition and contemporaneity blend into a simple style.

Project Name: LA VETTA
Studio Name: Park Associati

LA VETTA by Park Associati - Sheet2
©Park Associati

The new La Vetta residential building is part of a large real estate development in Andermatt, a ski resort in the heart of the Swiss Alpine passes, and is the result of a collaboration between the Zurich studio Slik Architekten and Park Associati, which were involved in the design of its interiors.

A reflection on the cultural common thread between traditional Italian and Swiss Alpine architectures, the project studied their distinguishing construction methods and materials – patterns and colours – interpreting them with a contemporary twist. The architectures of Carlo Mollino and Edoardo Gellner are the inspiration for the design of the interiors, which are interpreted and redesigned through a combination of tradition and modernity, an adaptation of traditional architectural styles to today’s context, and the integration of modern and functional design elements.

LA VETTA by Park Associati - Sheet3
©Park Associati

Spread over the six floors of the building, the apartments feature different layouts, from three-room apartments to penthouses. The latter are located on the top floors and offer bright double-height environments overlooking the alpine landscape.

The carefully chosen materials based on their tactile as well as their durability properties, the study of three-colour palettes inspired by alpine vegetation and the design of custom-made furnishing elements create harmonious, sophisticated environments that blend a typically alpine atmosphere with the iconic shapes of great Italian design.

Wood, used for both flooring and panelling, is curved to smooth wall corners, thus creating unexpectedly soft, fluid spaces. Choosing the right type of wood and finish takes into account climatic as well as aesthetic factors.

All fixed furnishings – from bedroom storage to the kitchen units – were designed, as were the products – both furnishings and accessories – that convey the value of Italian craftsmanship, the quality of materials and attention to detail. A pure expression of the lever concept, the Leva handle by Dnd is characterised by a sharp yet harmonious and comfortable style. The Tar-sio dining table produced by Rubinacci was designed by reinterpreting in a contemporary key the old craft of inlaying. The wooden chair by Potocco chosen for the dining area, while small in size does not compromise on comfort, thanks to its enveloping backrest and upholstered seat.

LA VETTA by Park Associati - Sheet4
©Park Associati

The attention paid to every project’s detail also covered the choice of furnishing elements, from textiles to accessories, which are refined and joyful icons and a reference to the history of Italian design.

The building’s ground floor was reserved for communal areas, and features full-height doors and windows that emphasise and expand the spaces, putting them in direct contact with the context of the new village.

The Ski Room and Bike Room are characterized by a high-tech contemporary touch through the use of materials conveying an energetic feel, such as steel and the rubber-coated non-slip flooring. Functionality does not however impair the aesthetic impact of these spaces, which are both technical and elegant, and feature wood-panelled walls that soften the perception of the environments. In the Fitness and Spa areas, on the other hand, a local Swiss stone was used for walls and floors to define a homogeneous and enveloping casing, completed by a ceiling coated with oak wood slats that generates a relaxing atmosphere.

To complete this project, where great attention to detail was given to each single element, a wayfinding system was designed for the communal spaces, the signs’ graphics showing the paths and functions of the different areas.

Visualization:
Fabio Calciati
Render Vision


About Park Associati

Founded in Milan in 2000 by Filippo Pagliani and Michele Rossi, Park Associati focuses on architectural design, urban planning, landscape, interior design and product design.

Park Associati’s approach to architecture is analytical, pragmatic and tailored, strong in tradition and at the same time capable of generating new linguistic codes through a process that combines listening, intuition and experimentation. Whether it is the Regione Lombardia skyscraper, the Luxottica or Salewa headquarters, a residential space, a Hermés, Brioni or Canali luxury boutique around the world, the retrofitting of a Milan’s Modernist building or the restoration of an entire neighbourhood, Park Associati sees each project as an opportunity to seek innovative, tailor-made solutions expressed through quality and attention to human beings.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.