The home’s vision centers around constructing a courtyard that welcomes daylight and natural ventilation while ensuring privacy. With budget and location in mind, we dedicated years to finding a house with the right layout, ultimately discovering one that could bring our vision to life.

Project Name: 59Curvature
Social Media Accounts: @59Curvature (instagram)
Location: Penang, Malaysia
Completion Year: 2022
Gross Built Area (m2/ ft2): 2400sqft
Project Location: Penang, Malaysia
Building Function: Residential
Photo Credits: Hizwan Hamid (@Hizwanfx)
Design & Build: Para Ark Studio Venture (@Para.ark)

59Curvature by Para Ark Studio Venture - Sheet4
©Hizwan Hamid

Partnering with Para Ark Studio Venture, a local architectural studio, the house owner aimed to design a family home adaptable to evolving needs over time. A significant renovation revamped the decade-old house, repurposing underused areas with a strong focus on sustainability. The goal was to create a comfortable living space suitable for warm tropical weather, seamlessly integrating indoor and outdoor areas to promote a laid-back lifestyle.

The addition of a central courtyard not only bathes the house in sunlight, enhancing aesthetics but also aids in cooling during humid tropical weather. Surrounding curtain walls create a unique ambiance, allowing occupants to enjoy views while maintaining privacy. This transformation emphasizes a commitment to sustainability, with a focus on environmental consciousness, energy efficiency, and adaptation to the local climate.

59Curvature by Para Ark Studio Venture - Sheet7
©Hizwan Hamid

Inspired by the Japanese dry garden (Karesansui), the design of the courtyard and exterior space seamlessly integrates indigenous elements. Locally sourced materials, native plants, and thoughtful placement create a sense of belonging within the natural landscape. The outdoor space is designed to evolve over time, incorporating a diverse array of plants that change with the seasons, providing dynamic and ever-changing surroundings.

The overall architectural design values the passage of time and embraces the natural aging process, with construction materials developing a charming patina over the years. This appreciation of imperfections and natural weathering adds authenticity and warmth to the overall ambiance. Inside the house, simplicity and earthy aesthetics continue, with lime-washed walls, cementitious flooring, and furnishings such as leather and wooden furniture contributing to a warm and inviting interior that complements the overall design concept.

59Curvature by Para Ark Studio Venture - Sheet9
©Hizwan Hamid

During construction, a unique dwelling is crafted, celebrating the beauty of natural imperfections. The owner and designer collaborate, valuing the charm of wabi-sabi and finding beauty in fleeting and flawed aspects. Following the principle of “less is more,” they create a sanctuary that honors imperfection, providing comfort away from society’s perfection obsession. Weathered walls and worn surfaces carry deep meaning, encouraging the homeowner to embrace the blessings of everyday life as they are, appreciating the natural cycle of life and the inherent beauty in imperfections.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.