In the mountainous and hilly areas of Sichuan, the design of streets and alleys usually takes full account of the ups and downs and slopes of the terrain to adapt to changes in the terrain. The direction and layout of the streets will be relatively flexible, extending along the mountain or winding to adapt to the undulations of the terrain. Sometimes the form of terraces or terraces is used to form a continuous connection between streets and alleys at different heights through grading and platform design. The design hopes to continue the locality of this “three-dimensional streets and alleys”, so that the space, crowd and experience will be dislocated at the same time, forming a unique community of the brand.

Status: Built
Location: Leshan, CN
Firm Role: Design Company
Additional Credits: Project name:Misplaced Community – EAST’YA
Project type:Dining Space
Design:HOOOLDESIGN
Official account:HOOOLD-OFFICIAL
Wechat:hoooldesign
Project location: Leshan, Sichuan
Design Company: HOOOLD Design
Chief designer: Han Lei
Designer team: Jing Chao, Kenny Wong, Zhi Pengfei, Wang Zishuai, Han Ning, Zheng Tianyang
Lighting team: LST commercial lighting design
Graphic Design: T.one
Landscape design: Wang Zhiliang
Mural artist: Yang Fan
Construction: Leshan Sanmu Decoration Engineering Co., Ltd
Project area: 800 square meters
Project Type: Catering Space
Completion time: 2023
Project photographer: Wu Jianquan

Misplaced Community – EAST’YA by HOOOLDESIGN STUDIO - Sheet4
©Wu Jianquan

Spatial dislocation

On the plane, several small spaces that exist independently of each other are set in the large space to form a nested volume logic. The design hopes to change the structural independence of the space and disturb the stable space contour. Through the path-based expression of the spatial structure, the crowds can meet in dislocations, so that the crowds can not only interact with each other, but also create new links between unfamiliar groups.

An iteration of the original plan exhibits a misplaced distortion of community relations. Under the premise of spatial geometry, the scale of streets and lanes and the relationship between courtyards guide the further development of the design, which is reflected in the plane, that is, a series of deformations of courtyards, interiors, and corridors. The polygonal geometric system constitutes the scale system of the inner building, and the hints of the walkway to the interior, steps and corners as a “connection” operation enrich the outdoor space effect and make it match the sociality of the space.

Misplaced Community – EAST’YA by HOOOLDESIGN STUDIO - Sheet8
©Wu Jianquan

Irregular plane and block shapes, asymmetric layout and form, changeable scale and layers, and the use of light and sightlines allow the continuous dislocation of space to generate new combination relationships.

crowd dislocation

In the design, due to the super-high height of the original building, the original stable space outline was broken by placing the building box, forming a dynamic sense of floating, and then reorganizing the visual relationship between indoor and outdoor. Finally, from the first floor to the second floor, the sense of privacy increases step by step, and the connection of the glass corridor keeps the space visually separated. The design hopes that the space will have more visual penetration angles, so that the eyes of the crowd can interact more, break the strangeness of the crowd, reconstruct the three-dimensional traditional Sichuan streets and alleys in this space, and not only become a place for people’s daily activities It is also an important carrier of urban culture, history and social communication.

In this misplaced community, people can feel a distinctive spatial experience. The floating building box brings people into a confusing and interesting environment, making the crowd more diverse in their choices. This design concept of misplaced encounters creates rich and diverse interaction opportunities for residents and visitors in the community.

The design wants different groups of people to dislocate their identities in this public space, and meet, get to know each other as much as possible here. For this reason, we use the original height of the space to not only enrich the path of the vertical space, but also open the boundary between indoor and outdoor, so that Different groups of people blend with this.

Misplaced Community – EAST’YA by HOOOLDESIGN STUDIO - Sheet9
©Wu Jianquan

experience dislocation

The spatial structure presents a unique shape of a suspended box. Through the nested volume logic and path-based spatial structure, people can walk through different small spaces, each with a unique atmosphere and function. Through the misplaced layout and form, people constantly discover new landscapes and perspectives in the process of walking and observing in the space, stimulating their curiosity and desire to explore. The asymmetry and changing scales of the dislocation space give people a dynamic feeling in the space, enhancing the vibrancy and vitality of the space.

There are buttresses on the Tanggu, which arrive in one day and leave in one day, all of which are recorded in Wu. There is Fusang in Tanggu, which is bathed for ten days, in the north of Heizhi. Living in the water, there is a big tree, which lives in the lower branches for nine days and the upper branches for one day. ——”Shan Hai Jing Da Huang Dong Jing”

The ancients believed that there was a black three-legged crow squatting in the center of the sun, and its surroundings looked golden, so it was called the Golden Crow. s reason. In the bronze sacred tree in Sanxingdui, 10 sun god birds stand on the hibiscus tree, responsible for receiving the sun and the endless oriental energy. This is the story about the sun god bird: the three-legged golden crow in ancient times. There is also a legend that it was the crow that brought the tea seeds to the ancestors. This may explain why the tea culture has continued on the eastern land for thousands of years. It is the awe of the tea people for the heaven and the earth, and their love for this secular world. The name Dongya not only tells the origin of oriental culture, but also bears in mind the inheritance of history, and it also contains the memory of tea in the bones of Chinese people.

Production process: mural mud embryo, the first layer is made of sand from the Tengger Desert, clay from Jingdezhen, wheat straw and hemp and other materials as the base layer, and the second layer is made of sand and fine yellow soil from Mingsha Mountain in Dunhuang. The ancient method is created with Wei and Jin techniques.

The diversity and flexibility of dislocation spaces make it suitable for different types of buildings and meet people’s diverse needs.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.