The house from the 1930s was renovated in order to change the layout of the rooms, without changing the rustic characteristics of the materials used, such as coatings, doors, windows, etc.

Studio Name: Silvia Acar Arquitetura
Design Team: Silvia Acar
Area: 100sqm
Year: 2020
Location: São Paulo, Brazil
Consultants:
Photography Credits: Lorena Rezende

Casa Guararapes By Silvia Acar Arquitetura - Sheet3
©Lorena Rezende

The main guideline of the project was to bring light, air circulation inside the house, as well as open greater views to the greenery that is abundant on the two free facades of the house.

Casa Guararapes By Silvia Acar Arquitetura - Sheet5
©Lorena Rezende

On the ground floor there was a big change in the layout. What was before small alcoves of kitchen, service area, bathroom and pantry and service bathroom was transformed into a large kitchen and social area, integrated. A toilet was created under the stairs to serve the office, located in the first room, which faces the street. In the old garage, in the front, a plant bed was biult, seeking a dialogue with the other houses connected to the construction.

Casa Guararapes By Silvia Acar Arquitetura - Sheet6
©Lorena Rezende

On the upper floor, however, most of the original features were preserved, only new frames for doors and windows, floor treatment, and a new wall were made.

Material choices were guided by cost, harmony with existing materials, and dialogue with the green that reigns on both facades. Many items were reused, taken from one part of the house and placed in another, such as windows, countertops, crockery, etc.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment