Founded in 2014, NIO is an innovative electric automotive company focusing on high-performance products. It is also committed to the vision of a global user community by establishing “NIO House” around the world. After identifying a design benchmark with bigger flagships, the brand is ready to set foot in all cities. Lukstudio has been commissioned to create the first NIO House in Nanchang.

Location | World Trade Plaza, 1706 Honggu Middle Avenue, Honggutan, Donghu District, Nanchang City, Jiangxi Province
Net Area | 470㎡
Interior Design | LUKSTUDIO
Director | Christina Luk
Design Team | Yicheng Zhang, Haixin Wang, Min Dai
Scope | facade, interior, millwork, furniture and soft decoration design
Key Materiality | terrazzo, ceramic tile, chrome stainless steel, oak wood floor, oak veneer, enamel paint, fabric acoustic panels, carpet, artificial stone
Design Period | 2021.04-2021.07
Construction Period | 2021.07-2021.10
Lighting Consultant | SHUMUNG lighting design
General Contractor | TOPIN
Furniture Products | BENTU, GRADO, HAY, JOYSLIVING, MAGIS, TIWU, ZAOZUO
Photography | Wen Studio

The Living Room Of A Water Town By Nanchang NIO House - Sheet5
©Wen Studio

The site is at a shopping mall with a 2-storey storefront. An open gallery approach is key to the first floor display area with two entrances.

Given the white terrazzo wall and floor, mirror stainless steel ceiling are the standard materiality, our effort is in streamlining all sharp corners and adopting diffused light details, giving the overall high-tech ambience a softer touch.

The Living Room Of A Water Town By Nanchang NIO House - Sheet6
©Wen Studio

Taking the elevator onto the second floor, one would arrive at another white gallery, but this time with a continuous arched ceiling. Inspired by water waves, the distinctive feature pays tribute to the water town identity of Nanchang and brings a lightness to the space. Under the rhythmic undulation, terrazzo cafe counter, display wall niches and booths are all shaped with streamline details, as if a stonescape polished by flowing water.

Contrasting to the austere white gallery, the adjacent multi-functional space finished in oak wood looks extra cozy.

The Living Room Of A Water Town By Nanchang NIO House - Sheet9
©Wen Studio

A meeting room, a nursery and a children’s playroom are located along the east wall, while the west cabinet stores all the stools and curtains necessary for converting the “living room” into a conference space.

Apart from modular sofas and lounge seats, the open space also comes with a 5m-long communal table equipped for many types of gathering. Integrating subtle curves in its structure, the bespoke table appears to have its top lifted from the sides, conveying a weightlessness and echoing the water current theme.

The Living Room Of A Water Town By Nanchang NIO House - Sheet11
©Wen Studio

In the Nanchang NIO House project, Lukstudio takes on a challenge to optimize a predefined framework and comes up with ideas connecting to its site context. Our focus on humanscale experience and attention to details reinforce NIO brand’s user-centric vision. The resulting “living room” is a service hub where potential and existing car owners come together and build a progressive community of the future.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment