The client, a filmmaker and a poet, acquired an electically terraced hillside property abutting Elysian park in the Echo Park neighborhood of Los Angeles. The previous owner decorated the backyard in a lyrical antique style with circuitous crumbling stairs winding up the hill and a hand-made shack on the brink of collapse.

Project Name: Stiff Peaks
Studio Name: Byben & Skeens

Stiff Peaks By Byben & Skeens - Sheet3
©Byben & Skeens

Inspired by the whimsical setting, the client wanted to replace it with a writing studio and guest house that evoked the past but was firmly contemporary. ByBen + Skeens sought to create a multifunctional interior and exterior space that addressed the clients need for a solitary space for creation that let them feel both at home, and away.

Stiff Peaks By Byben & Skeens - Sheet7
©Byben & Skeens

The 250sqft hut is situated midway up a steep hill just above the main house. The building is a single room and powder room surrounded by the curved wrapper of the exterior walls. To the west a full-length skylight illuminates the room, the light modulated and defused by a curved wall sweeping into the space below. The gently curving walls and fileted corners create a curvaceous interior with a hint of classic Hollywood deco. The arched windows and doors avoid views into the house to focus on the surrounding tress and sky creating a sense of escape and emersion in nature. A pair of French doors open to the exterior rehearsal area to the north while a single door provides a more discrete entrance accessible via a side entrance from the street. The two entrances allow the room to be used as a guest house and as a place for meetings with collaborators without accessing the main house.

Stiff Peaks By Byben & Skeens - Sheet9
©Byben & Skeens

Emerging from the existing house at the lowest level of the hill, ByBen + Skeens placed an open wooden deck to provide a flat shaded space to enjoy morning coffee and yoga. Ascending the winding stairs brings you to an open space leading to the building’s French door entry. To the east a set of tiered seating risers allows the open space to be used as a stage for rehearsing with actors. At the top level, stairs lead further into the forested hilltop or up to the top of the building. There, a sun deck is bound by the peaks and arches of the crown-like parapet of the building. Facing east the deck has an intimate interior feeling produced by the dappled light of a closely overhanging tree canopy while to the south and west provide clear views of downtown LA and beyond.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment