Cardiff is a small beach town just north of San Diego. The client Keith owned a 3,900sf duplex a few blocks up from the beach. The location was ideal, but the home was horribly outdated. To make matters worse, an addition which was built in the 80s was planned directly between the home’s living area and the private courtyard with a pool.

Studio Name: Ten Seventy Architecture
Design Team: Architecture x Ten Seventy Architecture Structural x Patterson Engineering Build x MMD Construction Interiors x Danae Netto Design
Area:  3,900sf
Year: 2018
Location: Cardiff, California
Consultants:  Patterson Engineering
Photography Credit:  Beacons Point
website: tenseventyarchitecture.com

Edinburg Residence By Ten Seventy Architecture - Sheet7
©Beacons Point

Working collaboratively with Keith, Sean Canning, Principal Architect of the modern architecture studio Ten Seventy Architecture, determined the purpose of this remodel was to solve those issues as well as implement a few other design concepts.

In addition to a general facelift, Ten Seventy Architecture implemented a series of concepts into the design.

Edinburg Residence By Ten Seventy Architecture - Sheet9
©Beacons Point

Sean wanted to correct some of the poor architectural detailing which was done during the last renovation. This included replacing the stuccoed wood posts with slender black steel. Wood was used to control flow like over the entry or in the staircase, while creating a sense of intrigue at designed gathering spaces like in the kitchen or by the pool. A canopy was installed to shade the roof deck (the vantage point with an ocean view). Finally, the laundry room was relocated to the master closet which allowed for the interior spaces to flow outdoors to the private courtyard and pool area.

Part of the renovation included removing the structural walls between the dining room and the kitchen. The wall supported with a concealed steel beam and matching black posts. A wooden canopy floats above the kitchen creating a warm, central gathering point below.

Edinburg Residence By Ten Seventy Architecture - Sheet10
©Beacons Point

The landscape design complements the diagonal wood cladding, creating a focal point behind the pool and hot tub area. This consistent design helps to ease the transition from inside to outside.

Complimenting the kitchen wood accents, vertical wood posts guide guests upstairs to the roof deck canopy. The wood posts are also functional, supporting the glass guard rail. The vertical posts create a complimentary backdrop to the kitchen’s horizontal wood canopy.

Edinburg Residence By Ten Seventy Architecture - Sheet13
©Beacons Point

A full exterior renovation allowed us to unify the design with a consistent architectural language. This included a Santa Barbara white stucco, diagonal wood cladding, and black metal steel posts and flashing.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment