In the center of Vienna, Austria, guidelines for an exposed main body with different heights and widths are set by a city planning competition framing the entrance to Village im Dritten.

Studio Name:  NERMA LINSBERGER ZTGMBH
Design Team: Felix Rau, Philip Kaiser
Area: 10.950 m²
Year: 2021
Location: 1030 Vienna

Consultants:
Landscape: plansinn
Photography Credits: NERMA LINSBERGER ZTGMBH

Willi By NERMA LINSBERGER ZTGMBH - Sheet2
©NERMA LINSBERGER ZTGMBH

In order to have the building appear simple, yet appealing and interesting, sensitive handling of less is more is needed.

To accentuate the building’s silhouette, an oriel was planned on the nirth-east part of the 10-story-tower.

Willi By NERMA LINSBERGER ZTGMBH - Sheet3
©NERMA LINSBERGER ZTGMBH

With a ceiling height of 5 meters the generous main entrance in the south grands access to the building and represents a knot of communication. Two grand and daylight exposed stairwells provide access to 145 units. An open bike storage and work shop area can be reached from the main entrance as well as the courtyard.

A social crises management center is located on the ground floor accommodating children and teenagers between the age of 3-15 in their time of need. The younger generation is provided with a possibility for temporary living without encapsulating them from their social environment. The center is located across the street from a school complex, bordering on the building’s courtyard.

Common rooms with different types of use can be found on almost every single floor: rooms for studying, playing, cooking and sleep overs can support single parents.

©NERMA LINSBERGER ZTGMBH

On every floor bike and stroller storages are located next to the elevator.

Grand outdoor spaces containing urban gardening, lounge terraces and zones with intensive greening beneficial for the microclimate can be found on the 6th and 7th floor. Especially during hot summer months the two surrounding taller parts of the building structure create shady areas while still providing space for sunny terraces. Neighboring common rooms are equipped with kitchens accessible for every resident.

Reducing CO2-emissions and generating energy for common spaces, as well as e-car charging and watering the planted facade automatically, solar panels and semi-intensive planting cover those two 10-story wings.

Different apartment typologies –  modern and contemporary options – are offered, among them apartments for single-parents with a flexible home-office space.

A ceiling height of 4 meters is used on the ground floor for a very efficient typology with an office gallery.

Every unit provides a simple layout as well as a loggia-balcony-combination.

The main characteristics of the project are the L-shaped elements on the planted south facades and the L-shaped balcony structure on the west façade. A suspenseful depth effect and a playful development of shadows throughout the day are created by the stairway structure of the balconies and the distinct frame of loggias behind it.

 

Planting trays – created with prefabricated L-shaped elements – and vertical climbing ropes create a unique microclimatic shield. In addition to that they provide natural shadow during hot summer months, representing climatic and structural physical advantages. High temperatures during summer are reduced noticeably by natural shadow across the south façade, yet allowing sunlight inside the living area in winter.

Complementing the green and colorful blossoming flora of the planted façade a neutral beige color on the facade becomes the screen for a play of light and shadow.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment