Located among native woodland overlooking the impressive Nevados de Chillan volcanic complex, La Dacha is the result of a site-specific design that combines a functional mountain layout with high thermal efficiency.

ARCHITECTURE: DRAA/ DEL RIO ARQUITECTOS ASOCIADOS
LEAD DESIGNERS: Nicolas del Rio, Felipe Camus
COLLABORATORS: Elsa Thevenaut, Magdalena Besomi
CONSTRUCTOR: IDEAMADERA
BUILT AREA: 140sqm.
PLOT SIZE: 1/2 hec
LOCATION: Las Trancas, Nevados de Chillan, CHILE
PROMOTOR SIP: INGEPANEL
MASONRY STOVE: Nicolas del Rio, Alex Chernov.
DESIGN YEAR: 2014
CONSTRUCTION: 2015
PHOTOS: Nico Saieh (AUTUMN), Felipe Camus (WINTER) www.draa.cl/

LA Dacha Mountain Retreat By DRAA  Del Rio Arquitectos Asociados - Sheet4
©Nico Saieh (AUTUMN), Felipe Camus (WINTER)

Towering just above the canopy, the vertical V shaped dwelling aims to follow the sun path with generous openings towards the north and west.

The rooms organised top down from the more public to the private, prioritise the open plan of the top floor; a thorough design of a 3 ends overlapping pavilions, each of them directed to specific views.

In terms of structure, the design follows the hybrid construction concept i.e. having a light highly insulated perimeter and a thermally massive core.

LA Dacha Mountain Retreat By DRAA  Del Rio Arquitectos Asociados - Sheet6
©Nico Saieh (AUTUMN), Felipe Camus (WINTER)

In the middle floor the entrance level is found, where the central masonry stove or kachelofen organizes the circulations. The wood stove stores the required heat for the house in the thick brick walls, requiring a single load of wood a day with several other benefits. This ancient technique common in central Europe becomes a prototype for Southern Chile where wood consumption and pollution are becoming crucial issues.

The refuge is moduled in an array 122 x 244 cmts, the measures of the SIP board system. The panel where brought on a single day and assembled swiftly onsite during the warm months.

LA Dacha Mountain Retreat By DRAA  Del Rio Arquitectos Asociados - Sheet8
©Nico Saieh (AUTUMN), Felipe Camus (WINTER)

In terms of materials, the design uses native Lingue wood for the interior cladding and on-site charred conifer planks following the yakisugi technique on the outside, mounted as a ventilated façade, adding insulation and preventing the use of chemicals.

As a result, La Dacha follows passive design principles in a concentrated vertical highly insulated refuge that mingles among a pristine mountain landscape.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment