Casa MF By Raro Architettura

The  Casa  MF  is  located  on  a  hillside  overlooking  Trento,  between  a  residential  urban  area, characterised chiefly by detached houses, and a green agricultural area and woodland.

Project title: casa MF
Design: studio raro architetti associati – www.raro.tv
Location: Trento hillside
Client: private
Completion date: 2018
Photo credits: Gustav Willeit
Structural project: Pb-Ingenieur, Merano
Systems project: Studio Classe Apiù, Trento Construction: Fogarolli s.r.l.
Other project contributors:  Progress S.p.a, Mazzalai Serramenti, F.lli Dalcolmo srl, GB impianti elettrici, Comini pitture, Boden service, San Benedetto Group

© Gustav Willeit

The residence extends towards the northeast with a shell of concrete shielding the structure from the aforementioned  urban  area  whereas,  to  the  southwest,  it  opens  up  completely  to  the surrounding countryside.

The abstract volume of the building fits into this rural context with simplicity and a kind of formal rigour,  a  horizontal  structure  emphasised  by  the  presence  of  a  dry-stone  retaining  wall  which slopes towards the valley floor. A combination of two  very material elements, one artificial,  the other more natural.

© Gustav Willeit

The volume recalls a balancing act as the structure retains its equilibrium across a slope created purposefully by modelling the plot into two distinct spaces, a private garden above and a somewhat more open green area below. The building rests on the former and overhangs the latter.

© Gustav Willeit

From the road, the structure presents itself in a rather introspective and essential manner. Solid concrete forms that dialogue with the surrounding trees, planted at various levels, along the road, between the walls and in the garden. The boundary wall represents a kind of “threshold” between a residential urban area and natural open spaces. Beyond the wall, you pass through a series of closed  spaces,  that  act  as  “filters”,  that  finally  open  up  through large  glass  windows  onto  the surrounding landscape and the valley.

© Gustav Willeit

The  entrance  courtyard  accompanies  you  towards  another  open,  double-height  space, characterised  by  a  tree  enclosed  by  a  heavy  suspended  wall.  This  split-level  characteristic continues within the main entrance hall. The living area develops entirely across the first floor and the closing exposed concrete wall to the northeast – which is also visible, unaltered, from within -seems to accentuate the permeability of the internal spaces and the view to the southwest which, with its large glass walls, seems to embrace the surrounding countryside. An internal garden patio, around which  the living area develops, highlights both the need for a continuous dialogue  with nature and creates a range of different sequences, perspectives and illuminations for the various spaces.

© Gustav Willeit

The ground floor is allocated to services with direct access to the garden and swimming pool, a linear  element  that  develops  perpendicularly  to  the  building,  and  partially  covered  by  it,  and stretches towards an open view of the valley.

© Gustav Willeit

From a structural point of view, the building is composed of a spine wall that develops up through both floors and bears the load of the roof beams, as if they were visible roof ribbing, that in turn sustain the floating wing of the structure with suspension rods.

The employment  of  exposed  concrete, the artificial  stone  par  excellence, with  the use of large premoulded elements, accentuates the essential and linear aspect of the building and emphasises the “heavy” suspended structure.

© Gustav Willeit

Glass and greenery are the other two materials used as they stand out from the exposed concrete wall and create a series of pleasant contrasts between constructed elements and nature.

© Gustav Willeit

ABSTRACT

Casa MF is located on a hillside overlooking Trento. To the north a shell of concrete shields the structure from the urban area whereas, to the south, it opens up to the surrounding countryside.

The abstract volume of the building fits into this rural context with simplicity and formal rigour, a horizontal structure emphasised by the inclination of an adjacent dry-stone retaining wall.

The building is balanced across a purposely modelled split-level plot with a private garden above and a more open green area below. The building rests on the former and overhangs the latter.

STUDIO RARO

Based in Trento, Studio Raro was established in 2004 by Roberta Di Filippo and Roberto Salvischiani, and deals with architecture and visual communica-tion, winning awards and acknowledgements in both fields.

The invaluable experience acquired over the years through the on-site direction of numerous construc-tion projects, stable collaborations with professio-nal figures in various fields, attendance of update courses on sustainability and communication and of course the simple passion and attention to de-tail, has allowed the Studio to tackle, in a complete, competent and professional way, a wide range of small to large-scale projects.

The main objective was that of setting up an infra-structure capable of supporting an interdisciplinary network of colleagues and various professionals and thus be in a position to undertake complex projects and offer better solutions to clients.

Architecture competitions are for Studio Raro an ideal way to develop new architectural solutions and explore innovative technologies, materials and forms.

In 2011 it was awarded First Prize in the competi-tion for Piazza D. Chiesa in Rovereto (Italy) and has recently won the competition for the requalifica-tion of the Malga Fosse – Fosse Alpine Hut in Siror (Italy), coming in first out of 180 competitors.

In 2013 it received the New Italian Blood 2013 award in the Architecture Section, an acknowledgement of the current top ten young Architecture Studios in Italy.

Check Also

A House in Yarmouk By Studio Toggle Architects

The Yarmouk private villa is home to two brothers and their families in Kuwait. The …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *