Ruixiang Dental Clinic by JACKY.W DESIGN

Rethinking The Future Awards 2022

The words “dental clinic” tend to make people feel tense, nervous and anxious. The project aims to add a sense of comfort and relaxation to the clinic on the basis of ensuring professionalism and standardization of medical functions, to help patients who visit the clinic feel eased and calm.

Project name: Ruixiang Dental Clinic
Location: No. 692 Anyang North Road, Rui’an, Wenzhou City, Zhejiang Province, China
Category: clinic
Area: 194 square meters
Completion time: March 2021
Design scope: interior design
Design firm: JACKY.W DESIGN (JWD)
Chief designer: Jacky Wang
Photography: WYAP

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Professionalism and standardization beyond the superficial level

Ruixiang Dental Clinic by JACKY.W DESIGN-sheet1
Reception area ©WYAP

Spatial functions of dental clinic are different from other types of spaces. The design had to satisfy the functions for a professional and standardized clinic. There were specific requirements for the floor area of consulting rooms and the CT room. Besides, small operating rooms were required to meet the medical standard that circulations of dentists, patients and discarded medical supplies shall not cross each other. Only after the overall layout met relevant medical standards, the design team started to consider aesthetics.

Incorporation of architectural languages

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Ruixiang Dental Clinic by JACKY.W DESIGN-sheet2
Waiting area ©WYAP

 At the start of the project, the designers investigated the site and found that many existing columns and walls were unchangeable. The first key issue of the design was how to make full use of the existing architectural structure and integrate it with space to make the whole space more smooth, reasonable and comfortable. The spacing of the four load-bearing walls were utilized to form functional spaces like CT room and bathroom which don’t strictly require daylight. The design team eliminated the discordance between the slanting walls and the overall layout, and created corresponding beveled forms to enhance the sense of design along the circulation. The reception desk complements the existing beveled spatial structure, forming a meeting point for the entire space.

The “green bridge” between professionalism and comfort

Ruixiang Dental Clinic by JACKY.W DESIGN-sheet3
Surgery room ©WYAP

In view of visitors’ nervousness and anxiety in the dental clinic, it is crucial to select relaxing, comfortable materials and colors. Considering the age span of patients, the design team adopted a large area of wood veneers, the natural texture and tone of which add lightness and comfort to the mechanical and hygienic space.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The reception area inside the entrance becomes a visual focus of the space. The backdrop of the reception desk consists of two layers, including a screen wall composed of gray tiles featuring terrazzo textures and a smaller white relief-panel wall. The white logo wall softens the rigidness of the gray tile wall, and adds a casual touch to the space.

The three small green cubes on the wall build a “green bridge” between professionalism and comfort. Green serving as an accent hue is integrated into the whole space in an elaborate way. As the small green cube at the door of every consulting room lights up, it indicates that a dentist is seeing a patient. The green cubes on wood-veneer walls are not only functional, but create impressive visual experiences.

A clean “green light” can be seen on the wall of each consulting room, which is actually a transparent glass panel. With bespoke thickness, green components and illumination by light strips, the glass plate gives a sensation of green light, shows a sense of technology and makes the space more lively, natural and relaxing.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Ruixiang Dental Clinic by JACKY.W DESIGN-sheet4
Hall ©WYAP

Because of the high storey height, the walls adopted segmented design. The white latex paint on the ceiling extends to the upper part of walls, hence lowering the spatial height visually. And the circled floodlight along the white wall part makes the top area of the space more bright and aesthetic. The cost of such segmented walls is much lower than that of full-height wall panels. The embossed name of the clinic is added to the upper white wall segmentation, forming a sense of order and making the wall more vivid.

Each detail of white walls is based on people-oriented considerations, which exactly shows the starting point of the design.


JACKY.W DESIGN (JWD)

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

established in 2017 by Jacky Wang, is dedicated to providing design services, aiming to improve the brand image and market competitiveness of clients. As opposed to pursuing grandness, luxurious and fancy environment blindly, JWD believes that the design of commercial space should be consistent with the style and needs of targeted users. Therefore, looking into the brand and vision of the client as well as the project location is always the first step for JWD to carry out the design. From design, material selection to the completion, JWD provides full services to the client throughout the project. With the motto of “Design for life, live for a better design”, JWD firmly believes that the best way to reward the clients and life is to concentrate on and improve the design.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022