The project for the rehabilitation and extension of the Faculty of Cellular and Genetic Biology of the University of Alcalá was conditioned by two aspects: an existing building that had to be both maintained and extended in order to adapt to the needs and demands of today.

Rethinking The Future Awards 2022

Architect: Héctor Fernández Elorza
Collaborators: Raúl García Cuevas (Building Engineer)
Ignacio Delgado Conde (Building Engine)
Enrique Fernández Tapia (Building Engineer)
Blanca Moreno (Architect)
Irene Bodas (Architecture Student)
Carlos García Fernández (Architect)
Situation: University of Alcalá, Campus, Alcalá de Henares
Project: 2006-2007
Construction: 1 January 2009 – 31 June 2012
Client: Alcalá University – UAH
Constructors: J. Quijano Construcciones S.L.
Imaga Proyectos y Construcciones S.A.
Ferrovial S.L.
Surface Area: 3.540 m2
Budget: 3.750.000 euros

Faculty Of Cellular And Genetic Biology By Héctor Fernández Elorza - sheet 1

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The existing building, originally the first aerodrome building for military use dating from the first half of the twentieth century, had been adapted with some difficulty from the late sixties onwards to suit the needs of the university with the founding of the present-day campus. Following a series of minor renovation-works over the last forty years, the building was in need of refurbishment and lacked the necessary space for the research and teaching required by the Departments of Cellular and Genetic Biology.

Faculty Of Cellular And Genetic Biology By Héctor Fernández Elorza - sheet 2

There are two roadways running alongside the existing construction from north to south and extensive gardens on the entire western side. The need to maintain the facades and the structure of the original building and at the same time double its surface to adapt it to present-day requirements meant the addition of an upper floor above the existing three-story building as well as the addition of a new bay at the west of the plot.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Faculty Of Cellular And Genetic Biology By Héctor Fernández Elorza - sheet 3

The program of the current building in terms of the volume capacity of the old construction involved reorganizing the teaching and research laboratories along the eastern front, the common service areas, stairs and access ways to the north and south of the existing volume, and the main connecting corridor with the new building to the west of the laboratories. The new bay, to the west, contains the offices, seminar- and meeting rooms and is separated from the former building via connecting bridges to the main passageway, which in turn bring light and ventilation to this central zone of the new building.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The concrete structure of the original building, its pillars, beams, and screeds are all reinforced with a metal structure leaving the required separation zone above the reinforcement of the beams to allow for technical and electrical installations. The upper floor extension is built with a metal structure of beams and pillars and covered with sheet metal. The new bay housing the offices and rooms for meetings and seminars is built entirely in concrete.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The building of Faculty of Cellular and Genetic Biology’s electrical and technical installations are all visible both in the laboratories and the offices and are organized from wide openings parallel to the main communications corridor and in connection with the machinery of the roof.

The north, south, and east facades of the original construction remain intact except for the configuration of their apertures. The openings no longer required are closed up with large galvanized metal plates. The openings on the south and east facades are constructed with deep loopholes also in 8 mm galvanized steel, providing homogenous light inside the laboratories, washrooms, and changing rooms.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The only façade modified is that of the west of the original building, which is transformed into a polycarbonate facade thus uniformly illuminating the corridors. The facades of the fourth-floor extension are covered with a finish of black plaster and deployé without any wall-openings thanks to the skylights illuminating this top floor from the roof.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The building looks onto the extensive gardens on its western side. The concrete bay housing the offices of the teaching staff and board-room stands on four piers and a structure of thick girders with cantilevers at the ends permitting visual connection from the common areas on the ground floor. The ambiance of the tutorial rooms and corridors which are enclosed with glass at this level extends via a continuous concrete pavement outwards to the garden which is non-hierarchical in relation to interior and exterior. Similarly, the offices and boardroom look out onto the trees and are protected from the uncomfortable glare of sunlight from the west. Fitted with eye-level openings and enjoying the protection of the deep brise-soleil of the floor above on one side and furnished with homogenous and uniform light by the large windows of the opposite side the offices and boardroom have become a privileged spot from which one can observe the different seasons of the year reflected in the trees outside.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022