Eltham College

Eltham College, which has been located within the 18th century mansion and grounds of Fairly Hall in Mottingham since 1912, is an independent day school for children aged 7 to 18.

Project Name: Eltham College
Studio Name (Architects): Levitt Bernstein
Area: 2,875 sqm (GIA)
Year: 2019
Location: Grove Park Road, Mottingham, London, UK

Consultants:
Landscape Architect: Levitt Bernstein
Structural Engineer: Civic Engineers
M&E/Sustainability Engineer: Crofton Consulting
Planning Consultant: NTR Planning
Cost Consultant: Bristow Johnson
Contractor: Gilbert Ash

Eltham College, Bromley By Levitt Bernstein - Sheet4
©Levitt Bernstein

When Guy Sanderson was appointed headmaster, he was keen to improve facilities in order to accommodate more pupils, as part of a desire to create a fully co-educational environment. This meant that extra space and modernised amenities were necessary, but without compromising the school’s distinctive heritage. We were asked to review the estate and suggest ways in which this could be done, including consolidating and improving the setting of the historic school buildings and grounds.

Our plans focused on replacing a failing 1960s wing extension to provide a new sixth form centre and maths and languages departments, with a variety of teaching, study, seminar and social spaces organised over three storeys. The outdated medical centre was also demolished and replaced with a new purpose-built wellbeing centre, with medical treatment, counselling and rest rooms, situated between this new building and playing fields.

Eltham College, Bromley By Levitt Bernstein - Sheet6
©Levitt Bernstein

The school Governors were delighted with our proposals and subsequently commissioned us to design and deliver both buildings, as well as make significant improvements to the landscape.

Located adjacent to the listed main school building and forming the fourth side of the historic quad, the design of the new sixth form, maths and languages building is a modern interpretation of classical architecture. New brick façades and precast stone features complement those of the surrounding buildings, whilst the precast concrete structure is exposed internally to create a contrasting contemporary finish to the more traditional details.

Eltham College, Bromley By Levitt Bernstein - Sheet8
©Levitt Bernstein

The different elevational treatments respond to their respective contexts: facing the quad features a lower roof eaves line and single storey colonnade to tie in with that adjacent, but with lozenge shaped columns. In contrast, the elevation facing the playing fields is more imposing, with the full three storeys expressed vertically using carefully proportioned brick, stone and window detailing.

A triple height, central glazed atrium creates a stunning entrance and focal point for the whole school, whilst providing a visual and physical link between the quad and playing fields. The sixth form centre sits directly adjacent to this, visible to all students.

Eltham College, Bromley By Levitt Bernstein - Sheet11
©Levitt Bernstein

The quad has been re-landscaped with paving and bonded gravel defining the colonnade and entry points. The central lawn has been raised to create seating areas around the perimeter; add to the classical aesthetic and emphasise the heart of the school. A new landscaped setting to the west improves access to the playing fields and wider estate and knits the new buildings into their setting. The new wellbeing centre, clad in black stained timber, also now sits as a modest pavilion in the new landscape.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment