Originally constructed in 1981 by Walther and Bea Betz as the Hypo-Bank HQ, HENN undertook the complete overhaul of this modernist icon in 2016. The goal was to preserve the building’s exterior identity while transforming it into a modern, energy-efficient envelope. The renovated building achieved LEED Platinum certification.

Project Name: HVB
Studio Name: HENN Architekten

Client: HVZ GmbH & Co. Objekt KG
Location: Munich, DE
Area GFA: 140, 000 m²
Status: Completed
Years: 2016

Consultants: Climaplan – Ingenieure für Versorgungstechnik (MEP), bwp Burggraf + Reiminger Beratende Ingenieure (Structural Engineering), Müller-BBM (Building Physics), a+p Architekten (Fire Protection), Ingenieurbüro Knab (Electrical Engineering), R+R Fuchs (Facade Planning), Schmidt-König (Lighting Design), Alexander Over Landschaftsarchitekt (Landscape Architecture), Ingenieurbüro für Vermessungstechnik G+T Ziegler (Mapping)

Partner in Charge: Stefan Sinning
Project Director: Joachim Grund

Project Team: Alexander Schäfer, Tanja Zielinski, Michael Haumayr, Babak Djassemi, Carolin Patt, Janina Kittelberger, Aleksandra Fraczek, Katrin Jacobs, Shiyu Ying, Angelika König-Xavier, Bodo Boettcher, Peter Hargarten, Rainer Mohl, Yvonne Koll, Martin Erdinger, Susanne Paulisch, Attila Horvath, Peter Weber, Wolfgang Mühlhölzl-Hirschmann, Kathrin Stamm, Armin Nemati, Wolfgang Wrba, Thomas Polster, Birant Sencan, Andreas Schöler, Teresa Garcia, Matthias Palloch, Fredrik Werner, Patrick Bröll, Gert Trinks

HVB By HENN Architekten - Sheet6
©HENN Architekten

A key feature of the building’s sustainability performance was the facade. The building’s original facade was removed, cleaned, perforated, and reinstalled as part of a new double-shell system.

HVB By HENN Architekten - Sheet9
©HENN Architekten

The perforation of the outer layer, which is imperceptible from the street, and the operable inner layer allows for natural ventilation. Each interior panel combines a double-glazed glass system with an acoustic panel, and is tilted open by an electric motor system. Natural ventilation is still uncommon in tall buildings but it can lead to a reduction in cooling costs and create a healthier atmosphere for the building’s occupants.

HVB By HENN Architekten - Sheet12
©HENN Architekten

While the goal of the exterior renovation was to preserve the building’s original character, the interior received a dramatic update. The old office configuration was transformed into an open, collaborative work space. The new, triangular atrium – a dynamic space of unfolding polygonal surfaces – creates changing sightlines between floors and programs, acting as the tower’s crystalline heart. Originally conceived as an optimistic emblem of a future-yet-to come, its interior lets us know it’s arrived.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment