Built in 1965, the Erickson / Massey Simon Fraser University Campus is among the most significant pieces of Canadian architecture. The Plaza serves a double function: as an open-air public space and as a roof sheltering education spaces beneath.

Project Name: SFU Burnaby Campus Plaza Renewal
Studio name: public architicture and communication
Project size: 23600
Project Budget: $50000000
Completion date: 2021
Building levels: 1
Location: Education  Burnaby , Canada
Photography: Upper Left Photography

Built in 1965, the Erickson / Massey Simon Fraser University Campus is among the most significant pieces of Canadian architecture. The Plaza serves a double function: as an open-air public space and as a roof sheltering education spaces beneath.: Sheet 1
Campus Plaza © Upper Left

After fifty years of hosting convocations, celebrations, and protests, the Convocation Mall and Academic Quadrangle were in grave need of a renewal. The roofing membrane under the plaza finishes had degraded to the point that rainwater regularly leaked into classrooms below, and SFU maintenance struggled with piecemeal fixes to escalating water ingress problems.

Built in 1965, the Erickson / Massey Simon Fraser University Campus is among the most significant pieces of Canadian architecture. The Plaza serves a double function: as an open-air public space and as a roof sheltering education spaces beneath.: Sheet 2
Campus Plaza © Upper Left

The SFU Burnaby Campus Plaza Renewal project was driven by the need to replace waterproofing and outdoor plaza paving from the eastern boundary of the Academic Quadrangle to the western boundary of the Transportation Centre. Many of the outdoor plazas are above occupied space and there is surface and subsurface waterproofing of various forms in various condition that require comprehensive renewal.

Built in 1965, the Erickson / Massey Simon Fraser University Campus is among the most significant pieces of Canadian architecture. The Plaza serves a double function: as an open-air public space and as a roof sheltering education spaces beneath.: Sheet 3
Campus Plaza © Upper Left

In addition to preventing rainwater penetration in to the Academic Quadrangle, Convocation Mall, and Transportation Centre buildings, the scope of work will include upgrades to plaza and stairway finishes and railings, improvements to drainage, replacement of aged site furniture and planters, as well as renewal of landscape vegetation. The outdoor central spine is a processional route of great significance to the campus and the scope of the project offers the opportunity for comprehensive aesthetic renewal and improvement of the campus outdoor public space.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment