Studio BAM! Is a design firm that was established in 2015 by Tom Boroweicki and Rocky Marchant. It is a Peckham based practice working in architecture, furniture, and product design. The studio firmly believes that good design is an agent of positive change and has an enthusiasm for projects with a social agenda. To achieve this the studio engages the client, their interests and accordingly emphasizes honest use of material with precise craftsmanship.

Rethinking The Future Awards 2022

1. Lutwyche Road, Forest Hill, London:

A ‘gap’ home created in a Victorian end-of-terrace garden adjacent to the owner’s house was designed as a light-filled house, with a glass-sided internal courtyard. A skinny house clad in charred cheddar is a dynamic box designed with a sense of warmth to it. The extension included a new kitchen and dining room, along with WC and utility space in the room below. The diverse use of material helps bring out the intimacy and the feel of the space. A quasi-industrial aesthetic look was given to the creation by the use of precise quality lighting. This infill house uses natural material enabling one to access the visually-pleasing panoramic views.

Lutwyche Road, Forest Hill, London- Sheet1
Forest Hill ©www.studio-bam.com
Lutwyche Road, Forest Hill, London- Sheet2
Forest Hill ©www.studio-bam.com
Lutwyche Road, Forest Hill, London- Sheet3
Forest Hill ©www.studio-bam.com

2. Shepherd House, London:

The side and rear extension to the Shepherd’s House were made to add a garden room/office space and a sun terrace, along with the reorganization of the kitchen, utility space, etc. The extension was a somewhat semi-detached space matching the existing language of the design to merge in with the existing fabric.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Shepherd House, London- Sheet1
Shepherd House ©www.studio-bam.com
Shepherd House, London- Sheet2
Shepherd House ©www.studio-bam.com
Shepherd House, London- Sheet3
Shepherd House ©www.studio-bam.com

3. Cardross Street, Hammersmith, London:

This project included the refurbishment of a narrow three-story house along with the construction of a new wooden U-shaped staircase. The staircase constructed formed a space of intimacy within the house using natural light gushing in as rays from the skylight above the stairwell. The wooden staircase is further connected with the wall using tongue and groove joinery with missing riser.

Cardross Street, Hammersmith, London- Sheet1
Cardross Street ©www.studio-bam.com
Cardross Street, Hammersmith, London- Sheet2
Cardross Street ©www.studio-bam.com
Cardross Street, Hammersmith, London- Sheet3
Cardross Street ©www.studio-bam.com

4. Perry Vale, Forest Hill, London:

This interior refurbishment project included a lot of reorganization of spaces to maximize its purpose and utilization thereby transforming the feel and visual aspects of the space as well as increasing its efficiency. Using concrete tile for flooring thereby reducing cost and time and also helping residents avoid cold feet in the morning, Crittall style doors and windows in kitchen space, etc tricks were used to maximize usage and provide a comfortable living.

Perry Vale, Forest Hill, London- Sheet1
Perry Vale ©www.studio-bam.com
Perry Vale, Forest Hill, London- Sheet2
Perry Vale ©www.studio-bam.com
Perry Vale, Forest Hill, London- Sheet3
Perry Vale ©www.studio-bam.com

5. East Dulwich

Another extension and internal reconfiguration project to a terraced house with SE5 architects. This reorganization of existing property brought a new outlook to the house and allowed for more generous living accommodation, with an increase in in-between and circulation spaces. It also allowed for the entrance of maximum natural light within the house making it calm and lively at the same time.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
East Dulwich- Sheet1
East Dulwich ©www.studio-bam.com
East Dulwich- Sheet2
East Dulwich ©www.studio-bam.com

6. Nunhead Grove:

Studio BAM! Was involved in a minor extension and internal reconfiguration of the terraced cottage. The reorganization offered a better kitchen and dining space with the provision of a new shower room as well. A compact space in which every inch was detailed to bring out the essence of the liveliness of the cottage and associate with a relaxing environment with the garden area just outside.

Nunhead Grove- Sheet1
Nunhead Grove ©www.studio-bam.com
Nunhead Grove- Sheet2
Nunhead Grove ©www.studio-bam.com
Nunhead Grove- Sheet3
Nunhead Grove ©www.studio-bam.com

7. Forest Hill, Extension Project:

This terraced house project included an extension of small dining space with a reorganized kitchen, WC, and utility space. Partially including the existing side passage in the extension, it accommodates a courtyard garden, kitchen, and dining space.

Forest Hill, Extension Project- Sheet1
Forest Hill ©www.studio-bam.com
Forest Hill, Extension Project- Sheet2
Forest Hill ©www.studio-bam.com
Forest Hill, Extension Project- Sheet3
Forest Hill ©www.studio-bam.com

8. East Dulwich, Refurbishment Project:

To maximize the efficiency of the internal organization and usage of the design the terraced house was refurbished. It included reorganization and modernization of the ground structure of the property. One of the solutions to increase efficiency and purpose of the place by adding a personal touch to the approach was the incorporation of a continuous wall of joinery designed to reflect the interests of the client and also ease the movement pattern by increasing the new routes to the plan.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
East Dulwich, Refurbishment Project- Sheet1
East Dulwich ©www.studio-bam.com
East Dulwich, Refurbishment Project- Sheet2
East Dulwich ©www.studio-bam.com

9. Dulwich Village, Extension Project:

Another extension project that included an open courtyard space along with a dining and kitchen facility. This semi-public space within the house brings in the maximum amount of light by using a glass curtain-wall system.

Dulwich Village, Extension Project- Sheet1
Dulwich Village ©www.studio-bam.com
Dulwich Village, Extension Project- Sheet2
Dulwich Village ©www.studio-bam.com
Dulwich Village, Extension Project- Sheet3
Dulwich Village ©www.studio-bam.com

10. Gipsy Hill, New House:

An unbuilt project, this infill house is located on a challenging backland site. The design is a compact three-bedroom house. Ample entrance of natural light and good views are the driving factors of the design. The basement of the house is designed not only as a dull dingy space but one with enough natural light entering through two light wells and split levels, thus creating a comfortable environment for functions other than storage.

Gipsy Hill, New House
Gipsy Hill ©www.studio-bam.com

11. Peckham Rye, Extension Project:

An extension project with an internal reorganization to the larger detached part of the existing house allowed for more efficient and satisfying accommodation. The extended space allowed for a garden space with a breakfast facility.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Peckham Rye, Extension Project
Peckham Rye ©www.studio-bam.com

12. Westminster House Youth Club, Nunhead:

An unbuilt project, designed on the land owned by youth charity. The design consists of three flats, 2BHK each. To the rear of the site, these residential units are being built for the rental market to subsidize the running cost of the charity.

Westminster House Youth Club, Nunhead- Sheet1
Westminster House Youth Club ©www.studio-bam.com
Westminster House Youth Club, Nunhead- Sheet2
Westminster House Youth Club ©www.studio-bam.com

13. Catford, Extension Project:

The project involves a spacious rear extension of the existing house, loft conversion, and reorganization of a semi-detached house with a conservation area. The design proposal incorporates a generously planted light-well with good access to natural light to all parts of the house. The project includes an exposed timber superstructure and a large format glazing framing views to the rear garden.

Catford, Extension Project- Sheet1
Catford ©www.studio-bam.com
Catford, Extension Project- Sheet2
Catford ©www.studio-bam.com
Clapham, Refurbishment- Sheet3
Catford © www.studio-bam.com

14. Clapham, Refurbishment:

This refurbishment project included the redesign of the shower space. The interior of the shower space designed gave importance to every inch of the detail, thereby adding a luxurious and fresh feel to it.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Clapham, Refurbishment- Sheet1
Clapham ©www.studio-bam.com
Clapham, Refurbishment- Sheet2
Clapham ©www.studio-bam.com

15. Clerkenwell Design Week Installation:

Studio BAM! Contributed to a public installation titled ‘behind closed doors’, a 3.2m high, miniature streetscape installation. The installation includes small doors, as inspired by the Dutch home of Hawkwood, these doors reveal a series of miniature interiors inspired by various architects, demonstrating that any interior, any décor is an open door for creative inspiration. Studio BAM! Contributed to one such room design.

Clerkenwell Design Week Installation
Clerkenwel Design Week Installation ©www.studio-bam.com
Author

Kripa jain currently pursuing bachelors of architecture from k.r.v.i.a, mumbai university, india. The only reason she had joined architecture was because the design creation, construction and the thought process behind all the exquisite structures around her fascinated her. However, after completing three years in the field; reading, attending several seminars,workshops and interacting with people across, architecture has become her inspiration and given her a new outlook towards life. It is a continuous cycle of teaching, learning and manifestation which has the power of hypnotizing one. It is a form of expression which doesn’t specify a medium, the medium could be anything that could help one interpret and feel the narration surrounding it.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022