A. Mono Coffee Shop By PROJECT Architects

“Being an ordinary patisserie, approximately 110m2, still there are some unique elements which make me stand out from others. I emerged in an unusual scenic place, located in Manjuelong Village, Hangzhou, along the well-known street named Man Jue Long, therefore I don’t have to outstand myself from the site, as they are a part of me. As I was once a small house built by the locals, I didn’t want to have a complete makeover, all I want is to sit quietly in this picturesque spot, merging myself into the nature.”        

                                                                                                                                            – building’s biograph

Location: Hangzhou, Zhejiang district
Project type: renovation, food & beverages
Design period: 2017.7 – 2017.10
Construction period:2017.10 – 2018.10
Architect: PROJECT Architects
Principal Architect: Liu Minjie, Li Wenhan, Chang Ke
Design Team: Wang Keyi, Chen Yan, Pang Shi Han, Zhang Hao
Photography: UNITU
Website: officeproject.cn
E-mail:conatact@officeproject.cn
Wechat:mj352828/ ckck1908/ hesper105

As a French patisserie, the owner came up with a mystical name called A.Mono (Arrival to Mono), ‘mono’ originated from a Japanese aesthetic theory (Mono-ha), which emphasize the relationship between one object to another. Applying this theory onto this building, human can be considered as one of the ‘object’, same to nature, therefore the relationship between human, object and nature, these three elements become the foundation of the design.

This building can be classified into two parts, the upper and the lower part. The upper part is renovated from a typical farmer house built by the locals with an addition shed. Initially, we planned to use a transparent material to wrap the shed with the building together to form a sleek outlook, but unfortunately to no avail due to some site condition. Instead, glass shed is used along the boundary, linking from the road into the inner part of the building and to the lower part. We gave up the complicated design thoughts in the beginning and started off with laying the terrazzo flooring and seating to part out each spaces, guiding the flow of people into the shed and then into the interior. This dessert bar is best described as a rest station in the mountain, welcoming fashionable visitors from the city, at the same time becoming a great stop for the locals or even the cats and dogs to catch up.

In the slightly packed interior space, we placed an open bar area as the core of the space. Even though the bar area is separated from the seating area, it is still visually connected to the customers where the process of making desserts and drink can be appreciated. A few bar seats were place along the bar top, maximizing the interaction between customers and the barista. Besides, the huge bay windows bring in the mountain views, by opening them up when there is great weather, it may be hard to tell whether it is an indoor or an outdoor.

Compared to the open flow on the upper floor, the lower part is sitting in between the intertwining of existing trees, forming an intimate atmosphere between nature. Following the shed, one will be greeted with an open terrace, facing to an infinite picturesque view. The upper and lower part are connected through stairs, enlarging in width while going downwards, with a continuous railing, acting as a bar top at the same time.

Walking down from the stairs, four existing trees could be seen growing harmoniously with the building, merging into one. It is as if the trees punctured through the stairs, through the terrazzo ground, out of the railing, toward the sun.

The interior of the lower part easily led us to think of cave-like living. We opted an arched ceiling with concrete texture, eventhe lighting was controlled to be slightly dimmer, imitating the spatial quality of a cave. Providing the continuous terrazzo flooring from interior to exterior and the full height glass window, the boundary between nature and man-made feature is blurred.

In amidst of nature, we wish to fit in a certain level of formation and functionality, while coexisting with nature, maintaining its existing pace, leading to another way of living.

Check Also

129_Paloma Barcelò By MIDE Architetti

The new Paloma Barcelò flagship store in Madrid finds space on the ground floor of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *