The Runkelsteiner is an apartment building in the city of Bolzano, Italy, built on a quiet property surrounded by pine trees and historic buildings. The structure, with three levels above ground, a large basement and a roof terrace, contains three full-floor units with large terraces overlooking the mountains and the typical landscape of South Tyrol.The building shell is mostly transparent so that the interiors are flooded with natural light and the construction has a lighter impact on the surroundings. On the East, South and West side the volume is designed with a combination of thin white frames and vertical aluminum louvers, while the North elevation has very few openings.

Rethinking The Future Awards 2022

The white frames define the different functions of the interior layout and create independent terraces that appear as the continuity of the interior spaces through the frameless glass enclosure.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The aluminum louvers, installed at the edge of the frames, are placed strategically in order to provide some privacy from the neighboring buildings. The extra-clear glass parapets allow to read the white frames as clean rectangular shapes and grant unobstructed views from the inside.The building reaches the highest level of energy performance certification due to the triple glazing of the façades, thick insulation on the North elevation, photovoltaic and solar panels installed on the roof, as well as a fresh air ventilation system in each unit.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

Calculations and shadow analysis have been taken into consideration during the design phase, so that the sun could not reach the interiors during the warmer summer months and overheat the apartments.The glass shell is designed with a thermally broken steel profile system to keep the door frames slimmer, and the large sliding glass door on the South terrace is motorized for a more comfortable and simple use. Both the door and the sliding door frames have been covered by glass on the outer face, and they result flush with the fixed glass on the sides.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

The large fixed glass panes are completely inserted on the floor, ceiling and vertical sides, to allow the maximum sense of a continuous space.The Ground and First Floor units are designed with three bedrooms and two and a half bathrooms, while the Second Floor unit has a two bedroom and two bathroom layout.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022