The house sits on a 40’ x 60’ rectangular site facing north. since the site is situated in a sub-tropical area where the temperature difference between low to high is around 12°c (28° – 40°). In order to harvest the coolness during the night-time, large openings have been proposed at the ground and first-floor roof levels with ventilators at the double-height areas to let out the hot air during daytime as it rises up due to the stack effect and helps in constant ingress of fresh air into the building.

Architect Firm: lidarchitects.com
Website: lidarchitects.com
Photography: Gopi Thodupunuri, LINK studio,
Project: The Civil Engineer House
Area: 2830 ft2
Location: Tiruchirapalli, India
Lead Architects: Alvin Albert, Arthi Mesiya
Concept and Design Development: Sathyamoorthy
Structural Engineer: Kishen Patrick

The Civil Engineer House by LID Architects - Sheet6
©LID Architects

In order to retain the absorbed coolness during the night-time, We have avoided having windows at the outer periphery, during the daytime, the temperature inside the house is 8°c cooler than outside across all seasons.

There is no Centralized Air Condition in the house, but the client’s pet wants to stay in the air-conditioned room and unhindered access to it based on this teak tunnel made exclusively for the pet. Door glass from a Scrap Washing Machine is fixed at the front Cantilevered  Projection of the Kitchen to Provide a Street View for BRUNO( Client’s Pet).

The Civil Engineer House by LID Architects - Sheet8
©LID Architects

Teak wood reapers have been customized at the site to enhance the visual effects slits have been provided along the door side for visual connectivity.

Single plate Mild Steel seating has been customized to add mere seating and also to store Moda and the books.

A new bathroom Ledge design has been adopted by using an SS plate with necessary provisions for hanging towels and placement of brushes

A new design concept has been adopted for ventilation by providing a 125mm slit at the bottom of the roof, and privacy, as well as ventilation, has been achieved.

In the kitchen, we have given a slit at the floor level to connect the outdoor garden and wall planters are also added.

The Civil Engineer House by LID Architects - Sheet10
©LID Architects

The Pooja has been Created using Steel letters copied from Ancient Temple Inscriptions

To retain the visual connectivity of the plants from all angles we have designed a dining table in glass with a linear SS frame structure.

In-ground and first-floor bedrooms, glass slits have been provided for the visual connectivity of the house.

In the available recessed space, Hand wash using white engineered marble has been designed at the site.

A great challenge for us is to design a 100mm thick concrete furnish staircase supported on a cantilever slab with zero vibration.

In conclusion, This house is extracted from others in engineering and architectural prospects.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment