Casa da Açoteia is a holiday house in Vale do Lobo – a touristic resort in Algarve, the south of Portugal. The aim of the project was the renovation of one of the oldest houses on the resort, giving it a new “barefoot luxury” concept.

Project Name -Casa da Açoteia
Studio Name -Nuno Nascimento Arquitectos
Project size–  130 m2
Completion date– 2022
Location– Faro, Portugal
Photography– Francisco Nogueira

Casa da Açoteia by Nuno Nascimento Arquitectos - Sheet5
©Francisco Nogueira

The house consists on three floors. The first with the social areas and one suite, the second with two suites and the third with the “Açoteia”.

Casa da Açoteia by Nuno Nascimento Arquitectos - Sheet7
©Francisco Nogueira

“Açoteia” is the portuguese definition of a little roof terrace and it is an archetype mostly found in Algarve, as it was a space typically used for drying fruits. In the last decades these spaces are being turned into leisure spaces – such as the one we now have in the project.

Casa da Açoteia by Nuno Nascimento Arquitectos - Sheet8
©Francisco Nogueira

The project thrives from the concept of the continuity of materials – the ceilings, walls and floors are continuous with white handmade plaster covering all surfaces. In this way the house feels fresh in the hottest days of summer, but with the addition of natural wood in elements like doors and cabinets, the spaces still feel comfortable all year long.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment