The D-House is that the result of the renovation of a residential building of 70s, where both the structure and both the distribution has been modified. It is part of a residential urban suburb, near the historic center of Borgo San Dalmazzo, a city of about 12,000 inhabitants at the feet of the Maritime Alps; it’s located very almost Cuneo and it’s only 20 km to France.

Site | BORGO SAN DALMAZZO (CN, IT)
Schedule | 2018
Surface | 320 sqm
Client | Private
Tipology| Villa Renovation
Project | Balance Architettura
Project Team | Alberto Lessan, Jacopo Bracco,
Mattia Venir, Irene Nequino
Thermal Project | Federico Cerutti
photo ©beppe giardino

D-House By Balance Architettura - Sheet4
©beppe giardino

The plot, of roughly 1,350sqm, is perfectly oriented in reference to the cardinal points. The home is close to the border on the north side, therefore the development of the construction has the best exposed and sunniest area.

The building “closes” towards the north (due to thermal and privacy requirements), with a completely blind façade, and integrally “opens” towards the south, whit an almost entirely glazed façade.

D-House By Balance Architettura - Sheet6
©beppe giardino

The project and therefore the construction had the goal to achieve high energy performance, made it possible through the the utilization of the sole electricity for its heating and cooling needs, with a really very low consumption.

Access to the mansion takes place from a driveway within the garden, a “promenade” that permits to gradually discover the external parts of the house. The internal /external relationship is continuous, after all the project is an alternation of viewpoints between inside/ Outside; in each corner of the house you’ll always perceive the relation between the two states.

D-House By Balance Architettura - Sheet7
©beppe giardino

There is the intention to let that the outside get in towards the interior, and to experience the inside spaces with the use of large sliding glass doors in continuity with the floor.
Facades are ventilated walls in fiber cement panels; this helps to offer a heavy yet natural look to the building. The large-sized doors and windows are Schueco BS, with concealed frame. The roof cantilevered on the south and west sides allow shading within the hottest summer periods, and permit the coverage of a portion of the terrace and walkway.

The first floor lugs are in wood and give a warm detail, in contrast to the more rigour of the fiber cement. The fences are high and with hedges, only the primary floor can be seen, it’s necessary to have access to the garden.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment