The new house, located in the historic center of the municipality of Alacuás, aims to keep alive the traditional identity of the peoples of the Valencian orchard. Through a simple, functional construction without great ornaments, an image of a city is configured in which the luminosity and sobriety of the whitewashed walls, the warmth of the wood or the rough texture of the baked clay on the roof tiles predominate.

Project name: Del Salvador house
Architects: Mano de Santo –Equipo de Arquitectura
Francesc de Paula Garcia Martinez
Ana Gil Collado
Francisco Miravete Martín
Quantity Surveyor: Irene Vila Díaz
Alfonso Lara Martínez
Website: https://www.manodsanto.com/
https://www.manodsanto.com/en/proyecto/casa-del-salvador-4/

Location: Alaquas, Valencia (Spain)
Year: 2021
Built surface: 380,00m2
Photographer: Diego Opazo (https://diegoopazo.com )

Companies
Builder: Edificaciones Tybort S.L
Aluminium: Technal
Glass: Guardian Glass
Domotica system: Gira
Technical light: Flos
Garage door : Hormann (https://www.hormann.es/)

Del Salvador house by Mano de Santo architecture - Sheet3
©Diego Opazo

This palette of materials and sensations, together with the austerity and practicality of the traditional architecture of the orchard, constitute the starting point in the design procedure of the house.

Del Salvador house by Mano de Santo architecture - Sheet6
©Diego Opazo

From the first moment, the clients expressed their desire to live mainly on the ground floor, as well as their consequent concern for privacy, which naturally led to a proposal for a “patio house”, so common in our Mediterranean culture. In this way, a wide air space is projected inside the plot towards which the rooms, grouped programmatically in two volumes, turn. The first, with a gabled roof and double height, constitutes the container in which the main areas of the house are interconnected, in a spacious and bright space with a fluid connection with the outside through a longitudinal window. The second, a simple prism located perpendicular to the first to achieve greater privacy, holds the bedrooms and private areas of the house.

Del Salvador house by Mano de Santo architecture - Sheet7
©Diego Opazo

In addition to providing abundant ventilation and natural lighting, the interior patio prolongs the views to the outside and broadens the perception of space. Its design and orientation also allows it to function as a climate buffer that cushions atmospheric conditions and reduces energy demand. At one end of it, a small pool is built that contributes with its freshness to fill a space with life that ends up establishing itself as the true heart of the house.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment