Nestled within the The North Wessex Downs, a designated area of outstanding natural beauty (AONB), and overlooking the rolling hillside. This new build development comprises of residential accommodation and a racehorse training establishment on a small estate in Lambourn, West, Berkshire.

Project Name: Country House Renovation
Studio Name: RBD Architecture & Interiors

Country House Renovation by RBD Architecture & Interiors - Sheet1
©RBD Architecture & Interiors

The residential accommodation element has been carefully considered both in terms of aesthetic qualities and functionality and is of noteworthy architectural merit. Significant attention has also been given to sustainable design in both the interests of the business and the environment.

The Residential element is completely unique in design and character with a cathedral like entrance hall running through the house and a winged staircase made of high-quality oak. The development was designed in response to the site and the path of the sun. The house has large areas of glazing to capture the breath- taking views beyond.

Country House Renovation by RBD Architecture & Interiors - Sheet2
©RBD Architecture & Interiors

The racing establishment design reflects the need for excellent staff accommodation set in close proximity to 60 horse boxes. The proposed business, which centres around the training and care of extremely valuable horses, must attract top trainers and staff and be able to cater for and entertain racehorse owners who visit on a regular basis. The design was the result of lengthy consultation with well-respected and experienced individuals in the industry.

Traditional courtyard stables for 30 horses are proposed on the upper part of the site. The structure has rendered walls and a slate roof and includes an office, tack and boot room and two barns.

Country House Renovation by RBD Architecture & Interiors - Sheet4
©RBD Architecture & Interiors

Two horse walkers located to the south of the courtyard stables were coloured green to blend into the landscape.

New staff accommodation is located on the lower ground, next to a steep bank. This structure, containing all residential facilities, has been carefully set back from the tree line towards the south. The new building has rendered and stone walls and a slate roof.

An American barn for 30 horses was constructed on the lower part of the site The structure has concrete panel and face brickwork walls, green Plastisol coated Ventair cladding and a natural grey fibre cement roof.

Country House Renovation by RBD Architecture & Interiors - Sheet5
©RBD Architecture & Interiors

The development takes into account sustainable design considerations including photovoltaic cell and ground source heat pump technology for the residential accommodation. Rainwater harvesting and foul waste treatment systems were implemented for the whole development.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment