A thorough study on the main uses of the house in relationship with the building site, its orientation and views led to a proposal which tries to bring together the different variables described. It was designed in blocks organised in three main groups. In this way, the blocks for leisure, living and resting forced not only to the organization of uses in the house, but also to its spatial organization through layers.

Project Name: SEVILLA HOUSE
LOCATION: Teià, Spain
COMPLETION: 2009
AREA: 630 m2
ARCHITECTS: Mario Corea, Lluis Moran
JOB CAPTAIN: Marcelo Ranzini
COLLABORATORS: André Mota
STRUCTURAL ENGINEERING: Indus Cálculo
INSTALLATIONS: Terín
PHOTOGRAPHY: Pepo Segura

Sevilla House By MARIO COREA ARQUITECTURA - Sheet2
©Pepo Segura

The resting area becomes the pedestal of the house. It is placed below the access level giving it visual and acoustic privacy, which are essential for this use. Thus, the main and secondary bedrooms were placed in the lower level of the building site being in direct contact with the rest of the site. Between the bedrooms and the outside there is a gallery acting as an intermediate place and giving darkness and privacy variables in the sleeping areas.

Sevilla House By MARIO COREA ARQUITECTURA - Sheet6
©Pepo Segura

The access is done at the level of the street where the living room is. The pedestrian access is made through the west lateral of the house and is sheltered by the cantilever of the first floor. There is a hall that is in direct relationship with the central courtyard of the house. From this hall it is possible to have access to all the rooms on this floor or else take the stairs or elevator. This floor allows areas with natural light and fantastic views.

Sevilla House By MARIO COREA ARQUITECTURA - Sheet8
©Pepo Segura

The leisure rooms are placed on the upper part of the house. Set as a raised box, this part has a semi covered room, a changing room and a terrace which acts as a solarium next to the a longitudinal north-south oriented swimming pool with incredible views of Barcelona and the sea. The vertical connexion between the different levels is made through central stairs placed next to a courtyard which visually connects the different uses.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment