The house for a family of five, located in the attractive residential part of the city of Zagreb, is designed as a hybrid between a patio house and an archetypal volume.

Authors: Marin Mikelić, Tomislav Vreš
Design team: Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Marija Barović

Collaborators:
Viktor Vdović
Mirta Rusan
Petra Matić
Antonio Maglov, Konstrukta d.o.o. – structural engineering
Goran Tomek, TT inženjering d.o.o. – HVAC, plumbing and drainage
Alen Farago, ETS Farago d.o.o. – electrical engineering
Kaja Šprljan Bušić, Kreativni krajobrazi d.o.o. – landscape

Photograps: Bosnić+Dorotić, Jure Živković
Project date: 2016-2017
Construction date: 2017-2020
Site area: 1246 m²
Gross floor area: 499 m²

Courtyard House By mva  mikelić vreš arhitekti - Sheet
©Bosnić+Dorotić, Jure Živković

The introverted ground floor encompasses living spaces, fluidly organized around a series of service blocks and oriented to their own microcosm of a south courtyard with swimming pool. The entire level is ‘wrapped’ by a massive perimeter textured brick wall.

Following the natural decline of the terrain, the spaces are cascading, from the lowest – the entrance to the highest – the living room. Terraces in the courtyard follow the interior levels.

Courtyard House By mva  mikelić vreš arhitekti - Sheet4
©Bosnić+Dorotić, Jure Živković

The copper volume of the first floor covers the entrance and extends far to the east capturing a view of the city.

Bedroom modules are linearly organized and accompanied by a 22m long wardrobe.

Children’s rooms are mini lofts with a gallery for sleeping (or playing – depending on the user) accessible by zig-zag wardrobe-stairs.

Courtyard House By mva  mikelić vreš arhitekti - Sheet5
©Bosnić+Dorotić, Jure Živković

Along the vertical communication and spatially connected to the entrance, a multipurpose space serves as a library, study and children’s living room.

On the underground level, beside technical rooms, fitness and sauna areas are located and oriented to a small hollowed-out patio. Through the patio and the glazed wall of the pool, the sauna offers an underground view of the water in the pool and the sky…

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment