Construction of 90 housing units for sale and 20 social housing units Empalot district – lot MG3 Toulouse, France

Empalot lot MG3

In the south of Toulouse, in the Empalot district, 90 housing units for sale and 20 social housing units are located in two volumes, a vertical one: «the belvedere», and a horizontal one: «the prairie building», sliding against each other and showing light facades with sun protections and generous balconies.

Client : Bouygues Immobilier Toulouse
Design team : CoBe Architecture et Paysage (architecte mandataire), Girus GE Toulouse (BET fluides), PING (BET VRD), Bureau Veritas (Bureau de Contrôle – SPS), SCBA (Maîtrise d’œuvre d’exécution), 3J Technologies (BET structure), Pier énergie (BET thermique) Polymétrie (Métrés – CCTP), Duo Créativ (décoration, aménagement intérieur)
Program :Construction de 90 logements libres, 20 logements sociaux (Toulouse Habitat), un club house (vestiaires de football et salle commune), 2 locaux pour l’association Résilience Occitanie (association d’aide aux enfants en situation de handicap)

Mission : Maîtrise d’œuvre architecturale
Surface : 7624 m2 SDP, 5396 m2 SHAB
Completion : Mars 2022
Cost : 10,200,00€ excl. tax
Photography credits : Cédric Colin

110 Housing Units By CoBe - Toulouse, France - Sheet5
©Cédric Colin

City entrance

A few metro stations from the heart of Toulouse, along the Garonne, Empalot is a district of the city being renewed, close to the city center, mainly composed of housing complexes of the 1950s, with generous public spaces. It is one of the city’s gateways.

Balconies and shades

With a plot located between the river and a football field, in a wide-open environment, the MG3 lot of Empalot district acts as a leader in the urban composition system and offers a real metropolitan dimension to the project.

Composed of a vertical and a horizontal volume sliding against each other and recalling the surrounding volumetrics, this «landscape building» hosts 90 housing units for sale and 20 social housing units.

110 Housing Units By CoBe - Toulouse, France - Sheet6
©Cédric Colin

The dwellings, ranging from one-room to five-room, are arranged on 12 floors in the vertical building, and on 5 floors in the horizontal one. On the ground floor are a club house containing the changing rooms and a common room accessible from the football field, and two premises for the “Resilience Occitanie” association dedicated to children with disabilities. Two basement levels also host a private parking reachable from the back side of the building.

The sliding layout of the two buildings generates two large green outdoor spaces, one hosting the main entrance hall of the building protected by a large landscaped porch, and the other giving access to the stairwells at the back of the building.

Balconies and shades

With a south-facing main facade bordering a football field, it was essential to think about how to guarantee summer comfort to all apartments.

That is why a double device has been set up, combining large metal sun protections, extending 2 meters wide long balconies all along the South and West facades, and creating real outdoor rooms in addition.

At the last levels, only a shade covering the entire width of the balconies protects the inhabitants like a pergola. Acting as foliage, these shades have been thought and designed to provide a similar comfort to that offered by the cover of a tree on a sunny afternoon.

On the North side, simple balconies, protected by a shade on the last level, also offer an outdoor space to the smallest typologies of housing.

110 Housing Units By CoBe - Toulouse, France - Sheet8
©Cédric Colin

Housing

Inside, the belvedere hosts large typologies of housing which all benefit from long balconies, and sun protections to the South and West. The prairie building hosts the same layout of housing on its 5 floors, all crossing or double-oriented, and always accompanied by long balconies.

On the last level, a huge landscaped and planted terrace takes place along the entire length of the building. Accessible to all the inhabitants of the building, it offers a large outdoor space covered with a wooden deck, with a solarium and a wading pool for children.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment