MD House is located in the Patagonia region in Argentina in a site with a subtle slope and views towards the Gutierrez Lake and the Catedral, Ventana and Otto Hills.

Studio Name: Alric Galindez Arquitectos
Design Team: Arq. Carlos Galindez, Arq. Santiago Alric, Arq. Federico Lloveras

Colaborators: Alfredo Quiroga, Sofía Peluffo, Joaquín Adot
Year: 2011
Location: Arelauquen G&CC– Bariloche – Pcia. de Rio Negro – Argentina
Consultants: Ing. Susana Marconi
Photography Credits: Albano Garcia

MD House By Alric Galindez Arquitectos - Sheet3
©Albano Garcia

As a first approach, two interrogations arise: what is the relation between the project and the landscape and how does one live in a spacious home.

We are looking for a building in which the human presence is manifested by the abstract geometry, which in juxtaposition with the surrounding landscape, enhances nature. This dichotomy, extends throughout the whole execution of the project.

The house is built by five prisms; each one of them is rotated from its axis to comply with the roof´s slope regulations. This way, both the roof and the volume make up one single abstract element. The prisms are joined by various connectors (stairs, hallways, and bridges), they are built voids. The contrast between the connectors and closed prisms, create a rhythm in the promenade of the house.

MD House By Alric Galindez Arquitectos - Sheet5
©Albano Garcia

The volumes are connected by spaces which are exposed to the landscape. Therefore, the access to any of these volumes implies going in and out between the house and landscape. Getting exposed to the landscape means taking refuge in the house itself. One becomes part of the landscape and watches it through framed through the window.

MD House By Alric Galindez Arquitectos - Sheet6
©Albano Garcia

Through the separation of the house in volumes, a feeling of coziness is created, as smaller spaces become easier to appropriate. On the other hand, the distance of each volume from one another, enable them to be inhabited independently. Therefore, a spacious home located in a natural setting, enhances its landscape as well as it invites to be inhabited at the same time.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment