Located in the old town of Badalona, the building is integrated into an environment of houses between party walls, moving away from the appearance of a housing block -repetitive and monotonous – and approaching the randomness and particularity of the houses. The building pretends to be “just another house on the street”.

Credits.

Author: Enric Rojo Arquitectura
Structural Engineer: Bernúz-Fernández SLP
Engineer: AIA Instal·lacions
Construction: Vic 2013, SL
Photography: Del Rio Bani

Supplier credits.

Floor tiles: Cipa Gres
Windows: Cortizo Blinds: Griesser
Railing (x-tend mesh): Carl Stahl
Façade: Beissier
Carpentry details: Accoya Wood
Polycarbonate: Aislux
Equipment: Panasonic

PIC By ENRIC ROJO ARQUITECTURA - Sheet3
©Del Rio Bani

The materiality of the façade resembles the render of the adjacent houses, and also incorporates the idea of a plinth – with a rougher texture and finish – that settles the building while breaking the flatness of the façade.

PIC By ENRIC ROJO ARQUITECTURA - Sheet8
©Del Rio Bani©Del Rio Bani

The bioclimatic strategy of the project consists in guaranteeing good lighting and crossed ventilation of all the flats through the emptying of an interior patio.

PIC By ENRIC ROJO ARQUITECTURA - Sheet2
©Del Rio Bani

House-space – square meters- has been renounced in exchange for having an outdoor space in each flat. In addition, intermediate spaces are incorporated and they act as a thermal cushion between interior and exterior.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment