This project is a residential dwelling, located in a small pocket of the leafy Sydney suburb of Woollahra. The project involves the alteration and addition of an existing, heritage listed terrace. The existing dwelling forms part of a row of single storey terraces houses, all of which share their rear boundary with a public park.

Project Name: Woollahra House
Office Name: MGAO
Office Website: mgao.com.au
Firm Location: Port Melbourne, VIC, Australia
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 140m2
Project Location: Woollahra, NSW, Australia
Program / Use / Building Function: Private Dwelling
Lead Architects: MGAO
Photo Credits:    Kat Lu

Woollahra House By Matt Goodman - Sheet4
©Kat Lu

The alteration & addition reconfigures the interior to accommodate the needs of the clients growing family. The original portion of the house contains a small study/guest room and a living room.

Woollahra House By Matt Goodman - Sheet6
©Kat Lu

The new double storey addition contains a powderoom/laundry. An open plan kitchen/dining room on the ground floor, and two bedrooms and amenities upstairs. The new living room has a strong connection to the rear garden, ensuring that the compact spaces retain a generous spatial quality.

Woollahra House By Matt Goodman - Sheet7
©Kat Lu

The design inspiration for the new living zone came from the openness of the former breezeway (an external space which enables light and ventilation into the habitable rooms). The memory of the ‘Breezeway’ is implied through the use of a full length skylight, which draws light deep into the new living zone.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment