Architecture as a science emerged from Man’s humble need for shelter.  ‘A home’ is the purest form of design. 

However, modernised the skin, the spirit of a home is its timelessness, where architecture  transcends fashion. 

Beyond a room with sturdy walls, a roof, a window, a hearth, all else is luxury’ 

Project name: House with Different Roofs
Location: Gadhinglaj, Kolhapur
Architecture firm: RC Architects
Website: www.rcarchitects.in
Project Year: 2021
Project area: 2800 sq.ft (275 sq.m)
Architect: Rohan Chavan
Project architect: Prachi Kadam
Structural consultant: Prashant Haval
Presentation drawings: Rahul Ciby, Nikita Saraf
Write up: Shalini Prakash
Photographer: Hemant Patil, Rohan Chavan

House with different Roof By RC Architects - Sheet6
©Hemant Patil, Rohan Chavan

Set in a tight neighbourhood, The site for ‘House with Different Roofs’ offers a unique  context set in a semi-urban environment. The longer sides of the site are trapped  between the neighbouring houses while the shorter sides are lined with two parallel  streets that allows provision for light and ventilation for the house, and an opportunity to  create a thoroughfare within the house.

The Vision of the project was to ensure maximum availability of natural light and  ventilation to the house without disrupting the privacy of its inhabitants. To also minimise  dependence on artificial resources for ventilation and create spaces that serve more than  one user group and more than one activity.

House with different Roof By RC Architects - Sheet8
©Hemant Patil, Rohan Chavan

Concept

As the name suggests, House with Different Roofs makes use of four different roofs, each  rendering a unique spatial experience. The roofs consist of skylights that draw in fresh air  and passive natural lighting for the entire house. In addition to the protection from  outside environment and noise, they also create playful spatial experiences within them  and around them.

The design is captured between two parallel walls on the longer and streets on the  shorter sides of the site. It draws the maximum amount of light from its central core and  houses all the common spaces around it pushing most the built towards the edges.

The house works around the idea of a room and garden, each room is attached to a  garden. The garden in conjunction with the room supports different activities at different  times of the day and creates spaces with many permutations of use within the house.

House with different Roof By RC Architects - Sheet10
©Hemant Patil, Rohan Chavan

Spaces

On the ground floor, one enters the house through a porous yet well covered verandah  that overlooks the street. It allows ample amount of natural light in which further seeps  into the existing hall adjacent to it that is lined with a staircase that leads to the first floor.

As one makes their way further into the house, they are met with the light from the  overhead skylight and a glimpse of the garden ahead. The living room, trapped between  the outer shared walls, takes maximum advantage of the other two sides, one looking into  the existing hall through a window and the other turning into a half wall overlooking the  dining area and the garden beyond. The kitchen is located opposite to the dining area  and is bound by an outer wall on one side and is open on the other side, that houses a  utility space and a common toilet.

House with different Roof By RC Architects - Sheet12
©Hemant Patil, Rohan Chavan

The common garden is surrounded by the living room, the kitchen and the bedroom as  is utilised for various activities throughout the day. It also plays a very important role in  providing abundant light and ventilation for the entire house.

The bedroom, with its private toilet, has openings on opposite walls facilitating cross ventilation and opens into a private garden.

The first floor consists of two bedrooms connected with a common terrace. The common  terrace starts as a semi-covered space topped by a pinewood lattice cover creating an  intriguing volume where users can sit together along the benches or use it as a space for  congregation. This space is followed by an open to sky terrace, lined with planters and  overlooking the garden on the ground floor. Considering the harsh direct sunlight that the  terrace receives, the walls of the terrace are painted tan red to minimise glare and make it  a comfortable space to inhabit. The terrace terminates at the second bedroom that has a view of two gardens – the ground floor garden and the private lattice roof garden in  addition to view of the rear street through a corner window.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment