On the southern foothills of the Wienerwald lies this home of a young family on the outskirts of Perchtoldsdorf. The elongated, two-storey structure nestles into the terrain and runs from south to north up the gentle hill.

Project Name: S house
Studio Name: Juri Troy Architects
Area: 223m2
Year: 2020
Location: Perchtoldsdorf, Austria
Photography Credits:   Lukas Schuller

 S house By juri troy architects - Sheet5
©Lukas Schuller

Towards the street, the building presents itself as a two-part narrow structure. The upper floor with wooden cladding sits on the solid-looking base. The wooden structure is extended by cantilevers to the north and south, and the split-level structure of the interior spaces can already be seen from the outside.

 S house By juri troy architects - Sheet7
©Lukas Schuller

The building is entered at street level in the south. A half-storey-high staircase opens up the spacious living area at garden level. The natural elevation sets the living spaces apart from the public and creates a  great deal of  privacy despite the  generous glazing. The central kitchen opens completely to the north and  west into  the garden. A work area, utility room and guest WC are also located here. The living room extends  via split-levels to the upper floor. The fireplace is  positioned in   between and opens up as an independent piece of furniture to both the dining area and the living room.

 S house By juri troy architects - Sheet8
©Lukas Schuller

The skylights above the mezzanine level allow southern sun to flood from the living area into the kitchen. From  the mezzanine, the entire living  space can be overlooked and conveys a spacious living feeling. Along a generous bookcase, the staircase leads to the sleeping floor. Here are the three west-facing children’s rooms, as well as the bedroom to the north. A seating niche next to the bookshelf lets eastern sunlight shine into the interior and provides a cosy reading place.

 S house By juri troy architects - Sheet9
©Lukas Schuller

Light-coloured surfaces dominate the interior. The white wall and ceiling surfaces guide the light and meet light parquet flooring. White fir furniture completes the material concept. The grey fireplace carries the materiality of the concrete base over into the interior. On the outside, the wooden structure on the upper floor is clad with vertical silver fir lathing. In the façade of the ground floor, the fibre concrete panels meet large-scale glazing. Natural ventilation, underfloor heating and a heat pump  with deep drilling round off the building services concept.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment