The warmth of the wood, earthy feeling of brick, textured grey tile and softness of muted coloured fabrics with some green element around are brought together to create this space.

The entrance design of main door has kept simple by only highlighting the circular handle as element.

Project Name: HOUSE – 602
Project Type: Residential Apartment Interior
Project Area: 2150 sq.ft. (Built up area)
Design by: NEST_IN ARCHITECTS
Head Designer: Ar. Pritam Sheladiya & Ar. Dhruvi Patel
Design Team: Pritam, Dhruvi, Lakhan, Parth, Keyur
Photo Credit: Parima Davra
Location : Surat, Gujarat

HOUSE - 602 By NEST_IN ARCHITECTS - Sheet11
©Parima Davra

At the entry, passage has differentiated through the black granite, leading the way towards kitchen and bedroom and visually leaving the living space uninterrupted.  To make the living room feel spacious, height of the ceiling at the entrance has kept low. The ceiling of the entrance and side wall are rendered in same wooden finish to generate force towards opposite direction. Kitchen wall contains the opening which allows the overlooking towards living space activity for people working in the kitchen.

HOUSE - 602 By NEST_IN ARCHITECTS - Sheet13
©Parima Davra

Tv wall has kept plain white and longevity of tv unit has been enhanced.  For sitting space, other than sofa the space contains an Indian sitting, surrounded by the green elements. The form of the Indian sitting incorporates soft edges to ensure the informality and hominess. The thick elevation lines have been balanced by thin vertical rods that supports the periphery of backrest. The horizontal length and openness of Indian siting also allows users to feel connected to the outside environment. the brick cladding on the main wall adding warmth to the space, which is enhanced by different groove patter, it is giving identity to the house being the backdrop for the sofa.

HOUSE - 602 By NEST_IN ARCHITECTS - Sheet15
©Parima Davra

The temple has hand carved statue made out of makrana marble and temple itself have the elevation elements in wooden carving.

Bedroom door has been blended in same wooden finish. As one enters the bedroom, it directly leads towards the view of greenery that are besides the property and similarly the placement of bed is oriented in direction to enjoy the sun coming in the morning.

HOUSE - 602 By NEST_IN ARCHITECTS - Sheet17
©Parima Davra

for furniture edges have been curved out from corners, and special concern has been given to the thickness of edges to make it look heavier, to make it identical and maintain its existence volumetrically. Frame of the wardrobe with round knobs adds the playfulness to the solid mass.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment