BE House is a project that materialized after establishing a very clear program: the kitchen needed to be placed at the heart of the house, and a separate sitting room at a distance from the eating area.

Studio Name: Elías Rizo Arquitectos
Design Team:  Elías Rizo Suarez Alejandro Rizo Suarez Lourdes Rodriguez
Area: 1,022 sqm
Year:   2019
Location: Guadalajara, México
Consultants:   Elías Rizo Arquitectos
Photography Credits: Lorena Darquea

BE House By Elias Rizo Arquitectos - Sheet7
©Lorena Darquea

From the point of our initial contact with the project we worked on the premise of an L-shaped volume with the kitchen to the north, the living room to the west, and between the two, a garden —in contrast to the blind wall on the side of the street— linking both spaces and attracting the gaze of those only entering through the lobby (located at the intersection of both sides of the volume) featuring a three-meter picture window.

BE House By Elias Rizo Arquitectos - Sheet13
©Lorena Darquea

To the north of the property the kitchen adjoins an unobtrusive swimming pool and a fire pit between bushes and trees, offering views onto the different aspects of the construction.

BE House By Elias Rizo Arquitectos - Sheet16
©Lorena Darquea

We like to talk about the house as a garden house, because all of its spaces—from the social area on the ground floor to the public spaces on the upper level—are designed around the garden and can be almost completely opened up onto it, creat-ing a close connection with nature, like an oasis of calm within the bustling city.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment