Single-family newbuild house in an exceptional location in the interior of the Costa Brava

The main challenge of the project was to adapt the building to the terrain in order to minimise its visual and environmental impact. Taking advantage of the sloping topography and sparser tree cover, the house is located in the highest part of the terrain.

Project Name: House in Costa Brava
Architecture Firm: GCA Architects
Website: www.gcaarchitects.com
Firm Location: Barcelona and Madrid
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 388m²
Project location: Costa Brava, Girona
Lead Architects: GCA Architects
Photography credits:   Del Rio Bani       

Additional Credits
Client: Private
Structure: Static Engineering
Landscape: Local4
MEP engineer: PGI Engineering

House In Costa Brava By GCA Arquitectos Asociados - Sheet5
©Del Rio Bani

Being slightly elevated with respect to the plains that surround it, the house has outstanding views and an intimate connection with the outside space, characterised by lush native vegetation, as it is on the edge of the forest of Les Gavarres.

The house consists of two main volumes: one where the living room and day areas are located, on a single level, and another volume of two levels where the bedrooms are located. These two volumes are connected through half levels with the main staircase, so that the transitions in the house always occur in a comfortable and natural way. The practice of combining the spaces by means of controlled heights gives the house a proportionate scale and an optimal adaptation to the topography.

House In Costa Brava By GCA Arquitectos Asociados - Sheet8
©Del Rio Bani

A large roof of Arabic tiles, sloping, like the terrain itself, covers these volumes, giving the whole a compositional unity of great character.

The large windows in the living room emphasise the dialogue and harmony that have been achieved between the house and the surrounding nature.

House In Costa Brava By GCA Arquitectos Asociados - Sheet9
©Del Rio Bani

The outdoor spaces are structured by terraces that give the area around the house the appearance of farmland.

In order to achieve a harmonious and respectful integration with the environment, natural materials typical of the area, such as natural stone, lime stucco, reclaimed Arabic tiles and wood, were used in the development of the project.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment