What would one expect, when two apartments in a high rise with a great transformation potential, a collaborative client, and a dedicated team of craftspersons come together? An architectural equivalent of picture perfect, maybe?

Project name: Penthouse Pāfekuto
Architect’s Firm: Conarch Architects
Website: www.conarch.co
Contact e-mail: info@conarch.co
Project location: VVIP Addresses, Ghaziabad, Uttar Pradesh, India
Completion Year: 2018
Gross Built Area:  18,900 Square Foot
Principal Architect: Ar. S.K. Goel
Project Lead Architect:  Ar. Nitish Goel
Project Team: Pushplata Dinkar, Tanya Kumar, Usha Narain, Suman Singh.
Photo credits: Vibhor Yadav, Conarch Architects

Penthouse Pāfekuto by Conarch Architects - Sheet3
©Vibhor Yadav, Conarch Architects

Penthouse Pāfekuto is a pied-à-terre for a family, a resting place to facilitate their frequent visits to the city. Designed as a lively and a sensual world, it is a multi-level penthouse with 8000 square feet of indoor area and 6000 square feet of outdoor space spread across three levels. The design vision is centred on transforming generic apartment units into a functional, versatile and inspiring living space that honours client specific needs and reflects their lifestyle.

To create a spacious home, two separate apartments on top of one another were combined into this luxury penthouse and ownership rights were acquired to the high rise tower’s terrace above for private use.  One apartment is primarily designed as a master suite, private workspace, a guest bedroom and sit out area. The second apartment, internally connected with the first one, includes a spread out indoor & outdoor living area, a kitchen and three bedrooms. Connecting the two units internally has a major advantage- passive ventilation. The staircase opening between the levels acts as a chimney and helps release hot air from the window openings at the upper floor, inducing natural air moment in the apartment. This restricts the need for mechanical air conditioning to extremely hot days.

Penthouse Pāfekuto by Conarch Architects - Sheet4
©Vibhor Yadav, Conarch Architects

The focal point of the space is the cantilevered floating wood steps with the artistic fall protection in a Prussian blue backdrop. Created in a simple style that belies its complexity, this protagonist of a staircase is meant to sit lightly to let light and conversations through, emphasizing the interconnected relationship between the levels.

The spatial form in the project has emerged from a host of variables and constraints, such as the needs of a family with teenage children, structural limitations of the high rise building and limited flexibility in relocating plumbing and electrical services. We ripped down the walls, overhauled the space custom designing the penthouse in its entirety with the melody of balance, contrast, proportion and colour while grounding every move in logic and aesthetic precepts.

Penthouse Pāfekuto by Conarch Architects - Sheet6
©Vibhor Yadav, Conarch Architects

High rise living is synonymous with a detached and siloed existence. We sought to change that for our client. We laid out the spaces such that bedrooms, living areas and even kitchen, have a visual connection to the ‘green’ outdoor terraces. Some of the areas open directly to these staggered, double height open spaces located at two levels. Imagine the feeling when you rise from your bed in the morning and the first thing you see is about 50 feet of extended green area. Research shows that encounters with nature help alleviate mental fatigue by relaxing and restoring the mind. Well now, the occupants can experience these benefits.

As evident in the circular niche in the office lobby or the kitchen partition, we have been to great lengths to establish this connection to outdoors, even in the spaces deep inside the unit. Crucial to the story of the home, this link to the outdoors invokes a feeling of ‘front yard’, a rarity in high rise setting. The connection to the outdoors has another benefit- daylighting. The entire unit is effectively illuminated with natural light, eliminating the need for artificial lighting throughout the day and significantly reducing energy loads. The exterior glass letting in the light remains shaded due to deep overhangs of the outdoor terraces. Since there is no direct incident solar radiation on the glass, the heat gain is minimal, resulting in low cooling load requirement.

Penthouse Pāfekuto by Conarch Architects - Sheet8
©Vibhor Yadav, Conarch Architects

To establish a sensorial connection and meet the human necessity to connect with natural systems, both the levels extend into double height outdoor areas. The upper level leads to the tower’s roof level terrace, unfolding into a place for gathering, refuge and play. At a time when birds are becoming increasingly scarce in the city, the roof terrace with its hydroponic ‘Living wall’, Plumeria & bonsai trees, Ficus trees, flowering plants and water feature can be seen attracting migratory birds. The resulting benefits are two prong- a well-designed green roof is slowly becoming an ecosystem for bird-habitat regeneration and now, the kids in the family can emotionally and physically benefit from spending more time outdoors interacting with all things natural.


Conarch Architects

Conarch is a Delhi based architectural design firm founded in 1988 by Ar. Rakesh Dhar and Ar. S.K. Goel. The two made a connection working together as recent architectural graduates at an architectural firm in Delhi, and decided to establish a partnership. With like-minded vision,  complimentary skill-set, mutual respect and admiration, a foundation of the firm’s identity was laid. What this entrepreneurial collaboration lacked in financial backing was more than made up for in unbridled energy, passion for the discipline and the will to labor continuously without frills, all the while upholding the highest standard of professional ethics and integrity.

From a venture of two people in a swim or sink situation to a firm employing 30 odd employees, the principals along with the establishment have come a long way. Conarch Architects remain a small practice by intention as principals prefer to direct and drive each project personally working together with clients so that every project turns out to be the best version of itself.

We seek to design spaces that consistently express the needs, aspiration and identity of the occupants. The firm’s portfolio reflects the abiding desire in enriching human experience, thriving on our obsession of continuously improving upon the design solutions, bettering our previous best. Conarch Architects embrace the myriad desires of client and project considerations to craft solutions unique to the given parameters by considering each project as a design opportunity than a design problem. We ‘own’ our projects from the day of the inception of its idea to the day it is occupied. As designers, we don’t think of architecture as separate from interiors and our approach towards space creation blurs the distinction and blends the two.

Within the firm, a simple, non-hierarchical spread out structure exists. We operate in a common studio where project teams approach the task at hand in a highly collaborative environment. The roll-up-your- sleeves attitude of the principals sets the ethos of the team with a hands-on, energetic and adaptive outlook.

Ar. S.K. Goel 

Ar. S.K. Goel graduated from School of Planning & Architecture, New Delhi in the year 1984 and has since been serving architectural profession with utmost integrity and sincerity. His approach is to interpret the project’s complexity and challenges as a positive creative force in the creation of spaces. Innovation in building construction detailing is his forte’. His flair for evolving unique design solutions best suited for individualistic requirements of clients is rooted in his scientific outlook which results in pragmatic than purely artistic solutions. He came to design by way of science. His penchant for graphical problem solving results from his love for the subjects of Geometry and Engineering Drawing. His innate ability to be more right or wrong but not entirely either, helps him accommodate various point of views and eases the process of concluding design discussions.

He has been instrumental in setting up a work environment which fosters teamwork and encourages ideas to emerge from all, regardless of seniority, title or background. He considers the construction team committed to projects just as valuable as the in-house design professionals for their exceptional capabilities to comprehend and execute his experimental, untested yet worked out design solutions.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.