The place, a few meters from the Obidos Lagoon, is characterized by pine trees and dense vegetation of the Natural Ecological Reserve park to the South, creating a strong feeling of natural closure.

Project Name: Namu House
Architect Name: [i]da arquitectos
Status: Built

Conclusion date: 2018
Location: Óbidos, Portugal
Client: Private
Category: Single-family House
Plot area: 925m2
Implantation area: 252m2
Construction area: 272m2
Phase: Concluído
Lead Architect: Ivan de Sousa
Architecture: Ivan de Sousa, Inês Antunes
Engineering: Projecto Engenheiros Associados
Landscape: Inês Antunes
Construction: Construções Luís Jorge
Photographs: [i]da arquitectos

Namu House By [i]da arquitectos - Sheet54
Namu House
The project seeks to emphasize this natural specificity of the location, orienting the main spaces of the house to the south, in order to create a strong relation with the landscape whilst taking advantage of the best sunlight. The most private spaces of the house are located on the opposite side.

This configuration defines two distinct areas, daytime and night-time.Namu House By [i]da arquitectos - Sheet52

The daytime area is where the social spaces can be found, such as living rooms and kitchen, with large glass surfaces that allow the visual and functional extension of the interior spaces to the exterior areas. In this area, the spaces of the house are organized in a single floor.

The night-time area consists of rooms, office and gym, spread over two floors.

Namu House By [i]da arquitectos - Sheet47
Namu House
The house, surrounded by the grandeur of nature, protects those who live and visit it through a composition of volumes, and uses the dominant matter of the place, the wood.

The main entrance is marked by a horizontal opening at the end of the volume, while the secondary entrance is marked by a vertical opening, both clad in natural wood.

Namu House By [i]da arquitectos - Sheet40
Namu House
The South garden, with its swimming pool and public living areas, is transformed into a true wind-protected patio, with a curtain of vegetation on one side and the architecture on the other side, which embraces and protects the space. The North garden gives way to aromas and flavors, a vegetable garden, an orchard, native flowers and various spices.

Namu House By [i]da arquitectos - Sheet29
Namu House
The roof, a large terrace overlooking the landscape, along with a small patio, defines the exterior and intimate areas of the upper floor.


[i]da arquitectos

[i]da arquitectos is a studio for architecture, urbanism and urban rehabilitation, based in Lisbon, Portugal. It was founded by Ivan de Sousa and Inês Antunes, both graduated in Architecture at the Milan Polytechnic in 2002. Inês Antunes obtained a PhD in Architecture from IUAV University of Venice and she worked with Riccispaini Studio in Rome. Ivan de Sousa, after a period of training at Fuksas Studio, worked with Nicola Di Battista with whom he co-authored some projects. They participated as teachers in courses, workshops and seminars at various universities, including the Modern University of Lisbon, University of Genoa, University of Cagliari and the Cascais School of Arts & Design. They have been awarded in several international competitions and their work have been published in national and international books and magazines.

Write A Comment