After the opening of the first part of the established Buck & Breck in 2010 the opportunity to open a second room emerged in 2015.

Project Name: Buck & Breck Cocktailbar
Studio Name: Hidden Fortress Design Studio Berlin

Project size: 24 m2
Site size: 85 m2
Completion date: 2015
Building levels: 1
Location: Berlin, Germany
Photography: katja Hiendlmayer

Buck & Breck Cocktailbar By Hidden Fortress Design Studio Berlin - Sheet7
©katja Hiendlmayer

The development almost doubled the usable space, and thus presented a couple of challenges:
– First of all, the unique atmosphere of the venue was supposed to be undisturbed and if possible even enhanced.
– Secondly the expectations were pretty high, so the approach to the new project was to overcome the results of 2010 in 2015.
– Thirdly it was decided that in order to do that, another interpretation of the fine-tuned intimacy of the first room could only be achieved with a different take on the same subject. The owner could not imagine to simply enlarge the space with the same conceptual elements.

Buck & Breck Cocktailbar By Hidden Fortress Design Studio Berlin - Sheet6
©katja Hiendlmayer

The result is a room with an upholstered seating landscape. The guests sit as closely and arranged as in the front room (where they are located around the central table), but opposite to the front table here they lounge in a huge sofa landscape. And although they are all appear to sit on the same huge sofa, the shape of the furniture creates folds and small groupings on the map.
This allows the guests to sit separately but also interact with each other, depending on where they aim their concentration.

Buck & Breck Cocktailbar By Hidden Fortress Design Studio Berlin - Sheet9
©katja Hiendlmayer

The bar itself – from an architectural point-of-view – went back to the times before the expression „Bar“ was created: A place where the serving furniture was literally in the room, without a barrier between the bartender and the guests. This was realized conceptually by ‚taking the table of the front room, lifting it into an upright position and leaning it against one of the walls‘.

We payed great attention to a lot of details as the placement area for drinks in the back rest and the side tables we especially designed for the Buck and Breck.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment