Although there seems to be a recent resurgence of the Scandinavian mid-century modern aesthetic that favours subtle birch and maple wood tones paired with crisp white walls, our initial design intent with The Watch was to play with an eclectic interpretation of this mid-century modern style.

Project Name: The Watch that Ends the Night
Studio Name: Peter Braithwaite Studio
Project size: 3700 ft2
Completion date: 2018
Building levels: 1
Location: Dartmouth, Canada
Photography: Alexa cude, Julian Parkinson

5097 The Watch that Ends the Night by Peter Braithwaite Studio: Sheet 1
Interior View of Bar ©Alexa cude, Julian Parkinson

We chose clean finishing lines and an honest representation of materials common to designers of this period, we chose to combine the warm and inviting hues of teak and mahogany favoured by Hans Wegner or Rudolph Schindler. Furthermore, our design team drew inspiration from the textile and patterning tradition found in the work of William Morris and later Frank Lloyd Wright.

5097 The Watch that Ends the Night by Peter Braithwaite Studio: Sheet 2
Front View ©Alexa cude, Julian Parkinson

Our firm takes great pride in designing and building custom millwork and furniture in nearly every project. The project showcases a wide variety of rich Mahogany finishes and dark patterned wall paper that pays direct homage to mid-century interior aesthetics. Our design firm worked tirelessly with our internal millwork team to create a high level of craftsmanship throughout the entirety of the project. The mahogany under lit bar draws customers into a spacious lounge that overlooks the Halifax harbour. A large hand-crafted banquette provides a spatially interconnected tactile experience which caters to a wide range of social interactions.

5097 The Watch that Ends the Night by Peter Braithwaite Studio: Sheet 3
Sitting Space ©Alexa cude, Julian Parkinson

Custom mahogany storage units behind the bar provide an efficient and aesthetically cohesive environment for the busy serving and kitchen staff.
Channeling a wide range of mid-century inspiration allowed us to create a warm and inviting social space that generates a unique and playful aesthetic. The Watch displays the firm’s desire to continually learn and draw direct inspiration from previous generations of designers and craftsmen. The handcrafted approach to the interior design provides a great opportunity to dine in a completely immersive social experience.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment