Located in a place occupied for a long time by an accountancy office, the proposal aims to transform an abandoned ground floor store into a cozy and bright space where it’s possible to enjoy signature cuisine and, at the same time, educative and cultural activities for the neighborhood.

Project Name: CAFE ROQUET
Architect Name: NUA Arquitectures
year: 2019
location: Carrer Abat Llort 9, Valls. Tarragona.
surface area: 78.7m²
architects: NUA arquitectures.
builder: Marimon y Barrabeig.
installations: David Orpinell.
engineer: Enric Sanz.
graphics: Gerard Joan.
photography: José Hevia.

CAFE ROQUET by NUA Arquitectures - Sheet1
©José Hevia

Space is a shop between party walls with two facades, one that looks out onto the street, and another one that is partially occupied by an industrial building.

The first action of the project is to look for maximum transversal opening so that natural light can reach all corners of the new café. The urban facade is permeable and opens out onto the street blurring its boundaries. Its section is extended to create a habitable space both from the inside and from the outside and allow, in turn, the total opening of the windows of each of the two access areas.

The second main intervention consists in discovering the existing concrete structure, which organizes the space in three domestic areas: the garden, the dining room, and the kitchen.

CAFE ROQUET by NUA Arquitectures - Sheet4
©José Hevia

Garden

The entrance is a transition space between the street and the café. The textile ceiling with inverted vaults looks like a marquee, an indoor festive space or a pergola, an exterior covering that is part of a garden. The design of furniture of different dimensions and materials and the incorporation of plants generate a relaxed area, where children can also play. The interior and exterior qualities of the space are regulated by the large metallic entrance frames, which, in turn, are a bench and a table.

Dining room

The main feature in the central space is a large table, a space for meeting and sharing. A bench with different tables runs along one of the party walls, offering a more private area to sit in. The other party wall contains a service and storage cupboard-counter.

CAFE ROQUET by NUA Arquitectures - Sheet6
©José Hevia

Kitchen

The third bay contains the kitchen open to the central space, the toilets and the facilities. The concrete structure is completed with blocks of the same material and with steel windows that convey as much light as possible to the central space.

A versatile and diaphanous space opened to the city to accommodate different activities. A little bit of home to enjoy new gastronomic proposals. A garden, a dining room and a kitchen.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.