Sited partially-sunken into the landscape, this 8,000 sq. ft. visitor center welcomes both visitors and locals, and its design facilitates a transition from our technology-driven world into the natural environment of the refuge.

Project Name: Kenai National Wildlife Refuge Visitor Center
Studio Name:
Cushing Terrell
Location: Soldonta, Alaska
Photography: Ken Graham

Kenai National Wildlife Refuge Visitor Center by Cameron - Sheet1
Street View ©Ken Graham

The new visitor center provides programming year-round and includes a multipurpose room, exhibit hall, bookstore, accessible restrooms, and lobby/seating areas, along with an outdoor exhibit within the surrounding forested habitat.

Kenai National Wildlife Refuge Visitor Center by Cameron - Sheet2
Reception ©Ken Graham

Incorporating many environmentally-conscious features, the building has a sod roof, PV solar panels, in-floor radiant heating, LED lighting, a natural ventilation system, and a soapstone masonry heater. The $6.1 million project used a design/build delivery method and earned LEED Silver certification.

Kenai National Wildlife Refuge Visitor Center by Cameron - Sheet3
Exterior View ©Ken Graham

While the majority of the building is intended to be fairly subdued in its design and integrated into the landscape, the exhibit area, by contrast, floats defiantly above the contours and extends outward into the tree canopy, immersing users into the surrounding forested habitat.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment