In 2018 REISARCHITETTURA was contacted by Vettoretti Srl for designing their new headquarters with workshop and offices. The company works in the production and installation of metal windows, doors, and curtainwalls. The west side of the project site is bordered by a rather busy provincial road: it was decided to build the offices with a set back from the road to have the maximum visibility and to attenuate the noise of the road with a green filter at the same time.

CREDITS: 

Architectural design and construction supervision: REISARCHITETTURA Arch. Nicola Isetta and Arch. Paola Rebellato
Structural Design: Ing. Michielin Alessandro
MEP design: Mountech Srl
Client: Vettoretti Srl
Schedule: 2018 schematic design
2019 building permit, detailed design, beginning of works 2020 end of works
Location: Caerano San Marco (Treviso), Italy
Surface: offices GFA 700 m² workshop GFA 2.700 m²
Construction budget: € 2.020.000,00
Photographs: Alessandra Bello

Construction firms involved: Costruzioni Bordingnon Srl, Volpago del Montello (TV) (general contractor) Antonio Basso Spa, Treviso (TV) (prefab concrete structure)

Vettoretti Srl, Caerano San Marco (TV) (curtainwall, exterior doors, and windows) Termoidraulica F.lli Bittante Srl, Maser (TV) (mechanical and plumbing systems) GAM Elettroimpianti Srl, Valdobbiadene (TV) (electrical systems)
F3 Cartongesso Sas, Montebelluna (TV) (drywall works) Edilcolor Srl, Montebelluna (TV) (paiting)
SA.FE. Snc, Montebelluna (TV) (casework and custom furniture)
Mazzocato Silvio & C. Snc, Caerano San Marco (TV) (exposed aggregate exterior flooring)

Products and brands:

Aluk Group Spa, Aluk SL50 (offices and sheds curtainwalls), AluK 67IW (workshop’s windows and doors) e AluK 55N (glazed partition of the breakroom)
BTicino Spa, “Living now” electrical fixtures (offices) Metra Spa, Metra Glass Partition (offices’ partitions)
3A Composites GmbH, “Alucobond” aluminum sheets (entrance hall stair wall cladding) Mapei Spa, microcement flooring “Ultratop Loft F” (stair entrance hall)
Fabbian Srl, “Olympic” suspension light (entrance hall) Aec Illuminazione Srl, “RX2” post lights (parking)
iGuzzini Illuminazione Spa, “Lander Bollard” (entrance route) Team Italia Srl, “Minisimply” suspension lights (offices)

Vettoretti Workshop-Caerano San Marco (TV) By REISARCHITETTURA - Sheet8
©Alessandra Bello

The compact and regular volume has been built with a prefabricated structure in prestressed reinforced concrete. The office area develops over two floors with a depth of 7 meters by 51 meters in length. The workshop is attached to the offices and has an almost square plan (51×53 m). Sixteen pillars with a 17×17 m structural frame support the main beams with TR section on which the secondary elements with a “wing” section are set to support the shed roof elements. Shed roof guarantees constant natural lighting and an optimal space for the installation of about 65 kW of photovoltaic panels.

Vettoretti Workshop-Caerano San Marco (TV) By REISARCHITETTURA - Sheet10
©Alessandra Bello

The offices’ curtainwall is characterized by the regular framework of the mullions with modules 415 cm wide by 138 cm high that gives the facade a proportion with horizontal momentum. The façade is protected by a 150 cm overhang in prefabricated concrete panels which creates a frame that turns down on the two vertical sides, on the entrance side the frame stops in mid-air to keep the main atrium transparent. The cladding of the workshop in 900 by 275 cm concrete sandwich panels doubles the module of the offices’ curtainwall. The panels are painted in a dove-gray color except for a strip coinciding with the overhang of the offices which is left in the natural-light-gray-concrete color, this element links the entire volume in a homogeneous image.

Vettoretti Workshop-Caerano San Marco (TV) By REISARCHITETTURA - Sheet11
©Alessandra Bello

The entrance to the offices is located on the southwest corner. You enter a double-height atrium where there is a small lounge with a waiting area for guests, a reception counter with oak timber cladding and a staircase with aluminum panels cladding leading to the showroom on the first floor. The administration office with two workstations is separated from the entrance hall by the reception counter, from here you gain access to the distribution corridor which leads to the rest of the offices separated by glass partitions. The internal wall of the corridor is equipped with sliding panels that close an archive cabinet. Towards the offices the glass partitions allow natural light to reach the distribution space. The oak doors break up the homogeneity of the corridor, the polished concrete floor underlines the industrial image of the space. On the first floor there is an independent office space with access from the north-west side.

©Alessandra Bello

The project was developed on a BIM model with Autodesk Revit software, the model was used for authoring design drawings and construction details in 2D and 3D, for the visualization and communication of the project to the client, for project coordination and clash-detection through the federated models of all the disciplines (architecture, MEP, structure) and for quantity takeoff extracting the quantities of materials and supplies directly from the model.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment