This renovation project takes place in the Heiwa Dori, a famous shopping street of Meguro, in the heart of Tokyo. The semi-detached two-story house is a part of a block of 4 row houses, typical of the Showa era (1926-1989) , in which it was built and it resembles a lot of that vintage atmosphere together with the dense surroundings.

Project Name: e2 Corporate Office
Studio Name: Archon Design

e2 Corporate Office By Archon Design - Sheet4
©Archon Design

The oldest record of the original construction is dated December 1953, and since then the house came with no bathtub due to the nearby public bath that provided the necessary facility. Now that the public bath is no longer in use, the client made some requests starting from these aspects: the need to modernise the building adding a private bath and at the same time reinforcing the dated structure by seismic retrofitting the whole dwelling with a score of 1.0 or higher. Together with the necessity of essential contemporary facilities, the house needed to raise the amount of natural light in the lower level.

To solve all these problems, the project began with the reinforcement of the existing wooden structure in the first floor: new beams have been added on top of the existing columns, and a new column is now placed with a wall to separate the floorplan in two spaces. The new elements have a lighter wooden colour and texture, to differentiate them from the original structure. The space on the rear side of the house is now the bathroom: the private bathtub, as requested by the owner, is placed in the corner and the toilet now moved in front of the tub, thus giving more privacy and making the use of the sink much more accessible and immediate. On the other side of the wall we put the kitchen with all its facilities, leaving enough space in the room for a dining table if needed. As a storage for kitchen tools we chose to use a traditional Japanese chest, a leftover of the original furniture.

e2 Corporate Office By Archon Design - Sheet9
©Archon Design

The modified layout and the reinforced structure of the first floor allowed us to remove the pillar placed in the centre of the original plan, creating a more open and flexible space. At the same time, the wall that was defining the entrance hall in the original building has been removed, the previous entrance door got replaced with a wider one made of glass, bringing much more natural light inside the home, contributing to make the first floor feel more pleasant and healthier. The new entrance hall is now divided in three different levels, each one with its own materiality: the Doma, Japanese traditional space where to take off the shoes before stepping on the floor, made of polished grey concrete as the lowest one; the stairs landing as the middle level, made of wooden boards re-pasted from the former corridor on the second floor; and the dining room floor covered with PVC tiles that remained one step higher than the stairs landing from the original building.

Even if the amount of light has increased a lot already, we were still feeling like it just wasn’t enough yet: being in the middle of row houses means that you can’t open the walls as much as you want and especially in a high dense area like Heiwa Dori, there’s the high risk of having the first floor with a dark and shady atmosphere. Since we already opened the only two directions available, we thought that the only way to bring more light was to do it from above. Therefore, the second floor was designed mainly with the aim to enlighten as much as possible the space below: this is why we decided to use a FRP (Fibre-reinforced plastic) grate for the hallway that connects the stairs and the bedrooms. On top of the corridor, a zenith window helps to capture and let light pass through the floors, creating a lightful yet calm atmosphere pretty much everywhere around the house.

e2 Corporate Office By Archon Design - Sheet13
©Archon Design

Being the first floor made with a strong opposition between the dark and bright parts, we wanted to increase this idea of contrast by applying a texture on the walls that would make the natural light appear even brighter and evocative. To achieve that, we made use of OSB panels, applied a first and rough layer of grey paint, then a layer of white putty to make them even with each other, and as final step we added just one layer of clear paint. The result is a unique texture for the wall that was surprisingly cheaper and quicker than a wall mde of plaster board and painted with a white coat would have been.

Talking about the second floor, the renovation brought minor changes. The toilet at the end of the corridor has been replaced with a storage room, because we thought that having two toilets in a house of this size is unnecessary and downstairs there’s now a new and totally equipped bathroom. The two bedrooms now have a new floor material that comes in wood panels, instead of the typical Japanese-style house tatami floor. The division between the two rooms is made of light movable panels, instead of the previous sliding doors, making it much easier to have one continuous space if needed. On top of the movable panels, we chose to keep the original ranma, an element of the traditional Japanese architecture that allows ventilation and lightning between two spaces divided by a wall, that works as a threshold when the panels are opened.

This house is part of the Kariage service (カリアゲ) program, meant to regenerate and sublease vacant properties built 30 or more years ago, at no cost for the owner.

Kariage dedicated homepage is linked below.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment