Located in Lana’s beautiful historic old town, we find the Egger family’s home. To the West, the three-story house faces a small town-square that is charmingly beset on all sides by testimonials of history. In fact, it was in 1908 that Wassily Kandinsky himself, during a stay in Lana, paid tribute to this square in a painting, which also portrays this building.

Project Name: 20A – Artist studio
Studio Name: Messner Architects

Structural engineering Ing. Arno Gadner
Contractors
Andreas Berger – construction work Kaserer Holzbau – carpentry
Elektro Margesin – electric installations Andreas Parth – HVAC and plumbing Südtirol Fenster – glazing
Windisch & Flaatz – furniture
Mozzarelli G.M. d. Mozzarelli Alberto – doors Günther Husnelder – Sheet metal work
Mair s.a.s. – indoor flooring Manfred Wieser – tile work
Günther Aufderklamm – outdoor flooring eXakt Diamant s.n.c. – stone cutting
Photography Karina Castro

20A - Artist studio By Messner Architects - Sheet1
©Karina Castro

Today, artist Hannes Egger, his wife Birgit and their daughter Maya call this house their home. The first and second floor of the house were reconstructed and made inhabitable about a decade ago, through a “house within the house”, an internal construction. Now, in a new project, the ground floor, originally used as workshop, was to be recovered and turned into a studio for our client. The Egger family home, located in the heart of Lana, at Am Gries 20/A, faces the small square rather humbly with a modest punched-window façade, a double-pitched roof, and an arched entry gate. Whereas the east façade, facing the garden, is a homey and cozy appearance with its wooden staircase and balcony.

20A - Artist studio By Messner Architects - Sheet2
©Karina Castro

The floor in the studio was dewatered, insulated and furnished with floor heating. Just like on the upper levels of the house, here too, the inside of the building envelope is a ventilated wooden frame structure. A central module with an interior bathroom docks into the existing frame on its northside. On its remaining three sides, the module is accessible as storage space with drawers, shelves, closets, and a walk-in archive.

20A - Artist studio By Messner Architects - Sheet9
©Karina Castro

Along the studio’s southside, there is a small kitchen unit with a mobile kitchen block. Here, a previously existing opening leading to the garden was expanded and replaced with a generous glazed door element, providing the studio with more day light. The wooden gate that once opened the house towards the square was replaced with a copper-clad door. A suspended installation grid stretching from garden-side to courtyard simultaneously functions as lighting element. A new doorway connects the studio to the small side annex that used to be a pigpen and now functions as workshop, storage and bike shelter.

20A - Artist studio By Messner Architects - Sheet12
©Karina Castro

To the artist Hannes Egger, the studio is a space where thinking as well as creating happens, a place to take refuge in, as well as seek connection to the world. And so, the rooms surrounding the module at the center, cater to a variety of needs. Whether it be presenting and exhibits, workshop, practice, study, or getting together and celebrating—the studio makes it all happen. From the outside, the house appears anciently unaltered, in fact, one might think it has surrendered graciously to the universe removed from the immediate context. There is but one point on the inside where our gaze meets the ancient wall, thus pulling the space, its artist and visitors, right back into the context of the house at Am Gries 20/A.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment