INKLINE studio and workshop is an office project we embarked on to house our design studio and the workshop for our furniture/product manufacturing.

Project Name: Studio Inkline
Studio Name: Inkline Design Studio
Location: Lagos, Nigeria
Completion Year: 2020
Gross Built Area: 232 sqm
Photography: MOP Photography

Studio Inkline by Inkline Design Studio - Sheet1
Exterior View ©MOP Photography

https://www.re-thinkingthefuture.com/architecture/commercial/4849-studio-inkline-by-inkline-design-studio/#5a1ac7fb2163a7ba5b93192c2641f6aea595ec2b#237878

The design is an example of Vernacular Architecture heavily inspired by Japanese crafts – Origami, which is easily seen in the design of the roof. Origami was used to develop the roof structure which is the main element of the structure as it canopies over the frame of the building.

Several iterations later using parametric modelling in Revit to control the undulation of the roof structures after establishing nodes and folding line, we realised this. A roof structure with open façade to portray a welcoming embrace to the studio which has the entrance also used for the showroom of products and furniture.

Studio Inkline by Inkline Design Studio - Sheet2
Workspace ©MOP Photography

We have used locally available materials for construction with the most being WOOD. We have used wood extensively for the building frame and roof structure, also using louvres for the windows.

We however used cement board for the external frame to create a canvass for the upcoming murals on the walls. The Japanese methods also came in handy once again in the waterproofing of the fence (arranged in a woven pattern) and the window hoods with the weathering technique- Shou-Sugi Ban.

Studio Inkline by Inkline Design Studio - Sheet3
Aerial View ©MOP Photography

We have carried over the shape of the roof into the building with exposed beams and columns and roof structure elements, the ceiling is installed along the undulation of the roof. Roof beams are however covered using plywood which is then polished to create clean lines in the interior.

For extra security at the entrance of the building and to create some illusion we have used shipping container doors as the entrance door. The entrance roof soffit is achieved using wood strips which are laid in tongue and groove installation method to accentuate the grooves, and weather naturally as the colour changes over time.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment