Mixed-use development scheme that incorporates Grade II Listed walls delivers a new 4,0282m building of office, retail and residential over five stories in the heart of a Shoreditch conservation area.

Project Name: Paul Street
Studio Name: Stiff + Trevillion
Location:
London, United Kingdom
Photography: Andy Stagg
Project size: 4028 m2
Completion date: 2017

62 Paul Street By Stiff + Trevillion - Sheet1
Waiting Lounge ©Andy Stagg

Stiff + Trevillion has completed a 4,0282m mixed-use development on the historic junction of Paul Street and Leonard Street that integrates a remnant of the neighbouring Grade II Listed ecclesiastical building abutting the adjacent park, taking full advantage of its prominent corner location.

Sited on the junction of Paul Street and Leonard Street, the development will form a critical phase in bringing new coherence and increased public activity to the South Shoreditch area, establishing the area as a vibrant new destination. Delivered as a response to the diverse uses within the area, the mixed use of work, leisure and living will regenerate the urban block commercially and socially and help promote the public realm of Leonard Street Circus.

62 Paul Street By Stiff + Trevillion - Sheet2
Outdoor View ©Andy Stagg

Memory of the ecclesiastical past and the relationship of converted religious buildings in the area was a primary consideration in Stiff + Trevillion’s scheme. Continuing with a similar yellow hued brick of the 17th century church but modernising with geometric fenestration, the new building refreshes and enlivens the existing gothic walls, picking up on the vertical typology of South Shoreditch 19th Century industrial buildings and alluding to its current 21st century environment.

Stiff + Trevillion’s 5 storey scheme has been designed as a homogenous single building with a continuous façade of floor to ceiling glazing to emphasise the verticality of the block.

62 Paul Street By Stiff + Trevillion - Sheet3
Seating Area ©Andy Stagg

With an active frontage along the street of retail and café facilities, private residential accommodation and office spaces have access to a lower courtyard formed partially by the historic listed wall. Independent access to the lower ground allows for the potential use as a gallery space.

Currently pre-assessed to achieve Excellent rating for BREEAM UK New Construction 2014, the sustainability strategy is driven by the London Plan and based on the ‘Be Lean, Be Clean and Be Green’ hierarchy.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment