Flexible building · adaptable to new technologies: The basis for the design of the new building is flexibility. Isomorphic plants: well communicated, diaphanous, with lighting in the perimeter in order to host any type of program, both in time and space, with great ease for the incorporation of new technologies.

Project: World Car Center
Architect: Vaillo+Irigaray Architects
Associate Collaborators: MLMR, Victor Larripa Artieda, Javier Martín Pascual, Javier Martinez Labeaga, Daniel Ruíz de Gordejuela
Project director: Yago Fernández Sangil
Location: Vigo, Spain
Area: 12.815 m2
Project year: 2019
Client: Consorcio Zona Franca  Vigo

The building solves the circulations in the central points of the complex in order to achieve good circulation and leave as much open space as possible. For this, two vertical circulation nucleus are configured, attached to the respective dividing walls of the existing residential building.

Urban integration: The project aims to formalize in a suggestive and appropriate way its volumetric geometry as a result of urban  equirements and its relationship with the envirment. It takes the toothed geometry, analogous to industrial buildings, to adapt to the iconography and the scale of the adjacent buildings.


It is intended that the outline of the WCC be able to integrate into the surroundings, solving the different geometries and urban spaces of the adjoining space, responding to the different scales and making an iconic image of the institution, which helps to relate the activity to the shape of the own building.
As a consequence, a building with a strong and unitary geometry is proposed, with a structural facade-lattice that generates both the envelope and the structure, being able to solve structural flights.

The facade of the current residential building is transformed in order to join the new WCC building. A steel structure similar to the rest of the building is superimposed, but with a smaller depth. Continuous terraces are achieved in all the houses. The railings are projected in transparent glass and a new glass skin is attached in front of the current facade, achieving a glazed gallery, very typical of Galician architecture. With this, it is possible to provide all the houses with larger terraces. The creation of new glazed galleries also allow to improve thermal behavior of the rooms and join with the general image of the new WCC.

Bioclimatic analysis: Active and passive systems that work together to obtain a minimum energy consumption are integrated. This demand will be contributed by renewable energy sources, built into the building.

The project also proposes new uses according to the programmatic ideals of the World Car Center. One of them is the creation of a GREEN HUB LAB on sustainability linked to the automotive sector. This power sector as well as a Smart Auto Ecosystem of international relevance.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.