This Netz Toyota Ehime showroom and service shop is located on a trunk road in the suburbs of Imabari, Ehime Prefecture. The client wanted an inviting shop that harmonized well with the surrounding neighborhood. We took advantage of the irregularly shaped lot to erect six side-by-side frames that recede at an angle from the road, thereby improving visibility, blocking western sunlight, and creating green space. Our intention in designing the frames such that they connect lightly to the neighborhood and serve as an intermediate, semi-outdoor zone was to generate a rich roadside space that would be inviting to passersby and contribute to the liveliness of the neighborhood. The iron posts and beams are exposed, but their minimalist aesthetic mutes their presence, highlighting the displays and activity inside.

Project Outline
Location : 3-2-7 Kitakouge , Imabari city , Ehime,Japan
Date of Completion : 9,2017
Principal Use : car showroom
Structure : Steel
Site Area : 3993.64m2
Building Area : 2040.40m2
Total Floor Area : 2199.88m2 (1947.48m2/1F, 252.40m2/2F)
Structural Engineer : Yoshiyuki Hiraiwa
Mechanical Engineer : Naohisa Yamashita

Credit Information
Architecture : Toshihiro Yano ,Eriko Aoyama/ YANOAOYAMA Architecture Design
Photography : masao nishikawa

Material Information
Exterior : Glass Curtain Wall, Plastering finish, Galvalume Steel
Floor : Concrete , Stone tile
Wall : Plastering finish, Laminated wood
Ceiling : cemented excelsior board

J. Spot Imabari By YANOAOYAMA ARCHITECTURE DESIGN - Sheet1The central multi-purpose space has six-meter-high ceilings and can be used for events. Its façade is pieced together from rectangles of various sizes, a design that takes into consideration visibility, structure, access, and landscaping. Films with different levels of reflectivity allow the glass to remain transparent but still reduce heat load, while curtains with a motif inspired by the Seto Inland Sea add to the diverse moods the structure presents to the street depending on the weather and time of day. The fusion of structural elements with window frames, as well as the absence of columns or strengthening ribs inside contribute to an impressively open space. The external frame of the curtain wall connects with the frame of the building overall, giving it a light feeling.

J. Spot Imabari By YANOAOYAMA ARCHITECTURE DESIGN - Sheet4The interior of the shop is designed so that one senses its openness to the neighborhood no matter where one stands. The heights and materials of the ceilings, floors, and seating are varied with a wide range of users in mind, resulting in a diverse space. The heterogeneous materials, most of which were locally produced, were chosen for their friendly ambiance and ability to stand up well to the passage of time.



Toshihiro Yano

-1981 Born in Ehime , Japan
-2006 Master of Architecture , Tokyo University
-2013 2nd prize in competition of Kamaishi City Hall
-2018 1st prize in competition of Ehime Dentist Hall

Eriko Aoyama
-1988 Born in Kanagawa , Japan
-2010 Bachelor of Architecture , Nihon University College of Art

Company Information
YANOAOYAMA  Archi
ecture Design
2-37-15 Saneki Bld.307, Daizawa, Setagaya-ku, Tokyo, 155-0032, Japan
Phone : +81-3-6453-1974
E-mail :  info@yanoao.com
URL : www.yanoao.com 

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment