Introduction

Set in the Salarpuria Sattva Knowledge City IT Park, Elixir is designed to be a one-of-a-kind amenity building with, among other facilities, a futsal and multi-sports courts. Through a series of user-group engagements that included interviews and surveys, the design team decoded the composition of amenities that were desirable to the user group that comprised primarily of millennials. Coffee shops, a fine dining restaurant, rooftop restaurant and host of activity based amenities are all deliberately arranged into this multi-story building. Designed as a unique experiment, juxtaposing an aesthetic of intricate detail with the rawness of materials such as exposed concrete, the project aims to seamlessly integrate luxury with informality, responding to the vision of the builder for a high-end hospitality oriented facility while explicitly satisfying the want for a ‘hip and progressive’ ambience.

Project Name: Elixir
Architect: Studio Chintala
Location: Gachibowli, Hyderabad, Telangana, India
Status: Under construction

The Context
The site is located in Hyderabad, the capital city of the state of Telangana.
Landmark – Inorbit Mall

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

The 3 Rs

Through extensive surveys, it was concluded that employees wish to have amenities such as a gym or a library at an accessible distance so that they can relax, cafes and outdoor seating encourage collaboration as well as leisure, a gamut of activities that make up the 3 Rs: Recreate, Rejuvenate and Rejoice.

The Juxtaposition

The design explores the duality of modernity and tradition, rawness and refinement, simplicity and intricacy in a way that allows each of these attributes to coexist independently in harmony. The texture of cast-in-place concrete juxtaposed with intricate bronze chains creates a space that is both “industrial and luxurious”.

Design Attributes

Elixir By Studio Chintala

Layering

The building is designed as a layered expression that selectively reveals and conceals the functions within. The outer layer, a bronze mesh is offset 3 meters from the interior glass façade and creates an interstitial space that serves as a balcony, a place where you can catch a breath of fresh air after a game of futsal. The mesh also lends luxury and splendor to the building.

Elixir By Studio Chintala

Entrance Lobby

The entrance lobby introduces the notion of “raw yet refined”, a theme consistent throughout the building. The space while functioning as an arrival area or entrance lobby, owing to its openness and lack of an enclosure, allows uninterrupted movement within the campus. The grid of LED lights create an illusion of lightness and openness of the starry night.

Elixir By Studio Chintala

Banquet hall

The banquet hall and the pre-function are areas for product launches and other corporate events, the spaces are designed to accentuate the sense of luxury while staying true to the overall aesthetic.

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

Café, Library and Activity Space

The fact that Elixir not just allows for activity but wishful diversity in these activities is portrayed through this floor. It encompasses everything from Arts (fine arts and performing arts), Pottery to Robotics. The space is equipped with an amphitheater that allows for formal and informal performances.

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

Sports

The Sports Area spans over two and a half floors with multi-functional courts, including a climbing wall. A double height space, a lighter colour palette, abundant daylighting through a polycarbonate shell give it an uncluttered and spacious look.

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

Terrace

The floors of the building are programmed with a hierarchy that transitions from public activities to more private. The terrace is conceived as a space for the individual to rejuvenate or a family to spend an entire Sunday. Organized around a pool are pavilions that enable small gatherings, an open barbeque restaurant, a spa, a yoga studio and a gym. Two large light boxes serve as lanterns and lend a sculptural sensibility to the space.

Elixir By Studio Chintala

Basement and Parking

Why should basements always be dark and closed off? Using glass and bronze finishes, the basement is extends the experience into the basement.

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala

Elixir By Studio Chintala


Elixir By Studio Chintala

Architect’s bio

Ar. Diwakar Chintala
Diwakar has over 27 years’ experience in a range of complex building types including super-tall, high-rise, commercial, institutional, residential and low-cost housing in the United States, China, Middle East & India.

With the belief that “simple and honest” design is the answer to the many complex challenges we face, over the past 27 years, Diwakar has designed projects in the United States, the Middle-East, China and India. His design process at Studio Chintala, his design practice in Bangalore and San Francisco involves challenging preconceived notions about buildings and typologies and starting with a “clean-slate” and developing concepts based on logic, context and the aspirations of the users. “Style and aesthetics” are purely a consequence of this creative process.

From designing high-rise buildings such as the second tallest building in the world, to developing the $1,500 House, his work has acknowledged the impact of the built-environment on human behaviour often offering a minimalist approach to design. Diwakar’s work includes designs for several products, a furniture line, graphic design, video documentaries and User Experience.

Write A Comment