The great natural entrance to the Caves of Hams in Mallorca houses a lush botanic garden. It is in this entrance that the bar is situated and made up of a piece of backlit glass of 10 metres in length.

Honorable Mention |  RTFA 2014 Awards

Category: Interior Commercial Built 

Participant  Name: Cristian Santandreu

Country: Spain

Bar in the Caves (1)
Bar in the Caves (1)

The counter of the bar, the most important element of the project, is fitted into a concrete cavity made up of straight lines, designed to contrast with the organic forms of the cave and can be closed under a transparent cover.

The bar is built of glass, a material which is the opposite of the heaviness and opaqueness of rock, and it stands out from its surroundings thanks to the fact that it is backlit, which also aids any disorientated visitors to find their way to it.

At night, the light which is given out by the bar, aided by the indirect lighting which is fitted around the rocks of the cave, is enough to illuminate the whole space of the entrance.

Bar in the Caves (2)
Bar in the Caves (2)

The bar is decorated in Green tones, in consonance with the predominant color of the abundant vegetation in the surroundings, generating a new dialogue between the natural and the artificial.

If you’ve missed participating in this award, don’t worry. RTF’s next series of Awards for Excellence in Architecture & Design – is open for Registration.
Click Here

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment